OSLOBAĐAJU SE LOŠIH KREDITA: Agencija za osiguranje depozita dogodine prodaje još jedan teško naplativ paket

B. Ca.

25. 12. 2021. u 11:29

AGENCIJA za osiguranje depozita (AOD) poslednje tri godine oslobađa se teško naplativih potraživanja. Već sledeće godine, spremni su da prodaju još jedan paket problematičnih kredita. Kako smo nezvanično saznali, kupac potraživanja je i firma iz Zemuna "ABL Solvent", nedavno pominjana u javnosti pošto je kupila poslovni kompleks IMT-a u stečaju, za oko 70,6 miliona evra. Vlasnik ove kompanije se u žiži javnosti našao preko drugog privrednog društva koje je dve godine ranije kupilo oko 28 odsto Jubmes banke.

ОСЛОБАЂАЈУ СЕ ЛОШИХ КРЕДИТА: Агенција за осигурање депозита догодине продаје још један тешко наплатив пакет

Foto arhiva

Potraživanja AOD obuhvataju i nenaplaćene dugove banaka u stečaju, kao i druga potraživanjima u ime države. Iz Kompanije "ABL Solvent" nam u petak nisu potvrdili da su otkupili teško naplative kredite, a iz Agencije kažu da su u saradnji sa Ministarstvom finansija do sada tržištu ponudili dva kombinovana paketa potraživanja države i banaka u stečaju.

- U paketima su objedinjene određene grupe dužnika i plasmana kako bi bili što atraktivniji za potencijalne investitore i kako bi postupak bio što konkurentniji - kažu iz AOD za "Novosti". - Od 2019. sprovedena su dva postupka ustupanja kombinovanih paketa potraživanja prikupljanjem javnih ponuda. Realizovanim postupcima je ukupna nominalna vrednost portfelja kojim Agencija upravlja smanjena za oko dve milijarde evra. To je gotovo 30 odsto od ukupne nominalne vrednosti kombinovanog portfelja koji je bio krajem juna 2018. godine. Paketi su sadržali potraživanja države i osam banaka u stečaju. U oba slučaja, postupci su bili javni i transparentni, s većim brojem ozbiljnih ponuđača. Najuspešniji ponuđači i prijemnici oba paketa bile su profesionalne kuće specijalizovane za naplatu problematičnih potraživanja.

Kako su nam iz ove institucije rekli, u skladu sa Programom Vlade za rešavanje problematičnih kredita, Agencija planira da naredne godine pokrene još jedan postupak kojim bi rešila preostale NPL-ove u portfelju kojim upravlja. I da će obavestiti javnost.

Potraživanja kojima Agencija upravlja u ime i za račun države uglavnom su problematična i teško naplativa - NPL, s obzirom na to da su prethodno preuzeta od banaka koje su pretrpele određene strukturne ili statusne promene, a koja je država, počev od 2004. godine i u skladu s ranijim zakonima, poverila Agenciji na upravljanje. Dužnici su najvećim delom privredna društva u stečaju, u reorganizaciji ili u blokadi, pa je rezultat redovne naplate krajnje neizvestan.

- Što više vremena prolazi, imovina i sredstva obezbeđenja se dodatno obezvređuju zbog dugotrajne nemogućnosti dužnika da ih produktivno koriste i ulažu u njihovo održavanje - objašnjavaju u AOD. - Sve to bitno umanjuje i cenu koja se prodajom tih potraživanja na tržištu može postići, uprkos njihovoj velikoj nominalnoj vrednosti.

RAST PRIVREDE

Rešavanjem NPL-ova, značajan broj dužnika dobija mogućnost da se restrukturira i revitalizuje, odnosno da se njihovi proizvodni pogoni i druge imovinske celine brže osposobe za normalno funkcionisanje - objašnjavaju u AOD. - Osim toga, od prihoda od prodaje potraživanja isplaćuju se likvidna sredstva poveriocima banaka u stečaju, što otvara nove mogućnosti za ulaganja u poslovne aktivnosti na zdravim osnovama. Na taj način se pospešuje sveukupna dinamika rasta i razvoja privrede uopšte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)