CENA GASA VRTOGLAVO RASTE: Skočila na 1.170 dolara, Putin Srbiji dao cenu od 270

Tanjug

30. 11. 2021. u 14:19

CENA gasa u Evropi nastavila je uspon na današnjem trgovanju napredujući sa jutrošnjeg nivoa od 1.146 dolara na preko 1.170 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od 17. novembra, izveštava Tass, pozivajući se na podatke sa londonske ICE berze.

ЦЕНА ГАСА ВРТОГЛАВО РАСТЕ: Скочила на 1.170 долара, Путин Србији дао цену од 270

Foto: Tanjug/Kremlin Pool Photo via AP

Cena gasnih fjučersa za isporuku u januaru skočila je na TTF čvorištu u Holandiji na skoro 1.174 dolara za 1.000 kubnih metara ili na 100 evra po MWh, po trenutnom kursu evra prema dolaru.

U odnosu na zatvaranje trgovanja u ponedeljak, cena gasa u Evropi je porasla za oko 7,0 procenata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obezbedio je prošle nedelje, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, da cena gasa za Srbiju ostane na nepromenjenom nivou od samo 270 dolara u narednih šest meseci.

Istovremeno, Rojters prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao danas novinarima da pregovori s Ukrajinom o novom sporazumu o tranzitu gasa preko te zemlje zavise od potražnje za ruskim gasom u Evropi i dostupnosti kupaca.

Aktuleni ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine ističe posle 2024. godine.

Jurij Vitrenko, šef ukrajinske državne energetske kompanije Naftogas, rekao je Rojtersu da posle tog datuma možda neće biti tranzita gasa iz Rusije preko te rute, jer se ne vode pregovori s Moskvom o produženju sporazuma.

Srbija se gasom snabdeva preko gasovoda Balkanski tok, koji predstavlja nastavak cevovoda Turski tok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere