NE MORAMO DA UVOZIMO STRUJU: Uspešno završena revitalizacija u termoelektrani "Nikola Tesla B", pušten Blok 1

E. B. T.

26. 11. 2021. u 19:34

BLOK B1 u termoelektrani "Nikola Tesla B", posle uspešno završene revitalizacije, pušten je u petak ujutru u probni rad. Uključivanjem na mrežu ovog postrojenja obezbeđena je stabilnost u snabdevanju strujom i nadomešteni su megavati koji su Srbiji nedostajili, tako da neće morati više da uvozi električnu energiju. Veoma je značajno i da je smanjena emisija štetnih materija.

НЕ МОРАМО ДА УВОЗИМО СТРУЈУ: Успешно завршена ревитализација у термоелектрани Никола Тесла Б, пуштен Блок 1

Foto EPS

Kao što je i obećano prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbeđena energetska sigurnost države - rekao je vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić. - Ovaj blok sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost.

Osim toga, ova revitalizacija smanjiće emisiju azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru.

- Ekološki projekti intenzivno se rade i u TENT A i B - navode u EPS. - Cilj je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovina električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. sve termoelektrane EPS budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, ocenjuje da je priključivanje na mrežu revitalizovanog Bloka B1 znači energetsku stabilnost i bezbednost. On ističe i da ovo donosi priliv u budžet:

- Povećali smo instalisanu snagu i dobili 20 megavata više, a vek trajanja je produžen za 30 godina. Taj remont je morao da se uradi, jer bi termoelektrana stala. Značajno je i što mi sada ne moramo da uvozimo struju. Toliko nam je nedostajalo. Imamo sreću i što smo od Republike Srpske uvozili električnu energiju i možemo da je vraćamo u megavatima, a ne da je plaćamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije