SRBI SA KOSMETA DO POZAJMICE UZ ŽIRANTE: Banke nastavniku iz naše južne pokrajine nisu odobrile kredit

B. Ca.

28. 09. 2021. u 09:11

PROSVETNI radnik u osnovnoj školi na Kosovu i Metohiji E. B. odnedavno više ne može da dobije kredit ni u jednoj banci u Beogradu. Iako mu je poslodavac srpsko ministarstvo prosvete, ima i privremeno boravište u Beogradu, izgleda da je presudno to što je zaposlen u ustanovi na prostoru Kosmeta.

СРБИ СА КОСМЕТА ДО ПОЗАЈМИЦЕ УЗ ЖИРАНТЕ: Банке наставнику из наше јужне покрајине нису одобриле кредит

Foto Z. Jovanović

Zato ga banke u Beogradu tretiraju kao stranca i ne odobravaju kredit.

Kako je E. B. ispričao, za naš list, nije problem u pojedinačnoj finansijskoj ustanovi, već što sve ove poslovne organizacije koje rade na teritoriji Srbije smatraju deo teritorije Srbije za inostranstvo.

- U ekspozituri na Kosmetu, u kojoj imam otvoren račun nisu mogli da mi daju kredit, jer nemaju službenika koji se time bavi, pa sam kao i ranije otišao u Beograd da tamo zatražim pozajmicu - priča naš sagovornik. - Bio sam iznenađen kada mi je rečeno da, bez obzira na to što imam privrmeno boravište u Beogradu, što radim za Ministarstvo prosvete Srbije, kredit mogu da dobijem jedino uz pomoć žiranata iz Srbije. Škola u kojoj predajem je na adresi u južnoj srpskoj pokrajini, banka je posmatra kao teritoriju izvan Srbije i zato me odbija tretirajući me kao nerezidenta.

U Narodnoj banci Srbije kažu da nijedan njihov propis ne dovodi Srbe sa Kosova u neravnopravan položaj u odnosu na sunarodnike koji žive u drugim delovima Srbije. Kako naš sagovornik smatra, ispada da je u pitanju samovoljna odluka finansijskih ustanova koje posluju u Srbiji ne mareći za zakone zemlje na čijoj teritoriji prihoduju.

- Propisima Narodne banke Srbije nisu definisani uslovi, niti zabrane koje moraju da ispune klijenti, da bi banke mogle da im odobre kredit, imajući u vidu da u skladu sa Zakonom o bankama, slobodno odlučuju o izboru klijenta - kažu u NBS. - Banka radi preuzimanja kreditnog rizika i upravljanja tim rizikom, uspostavlja odgovarajući kreditni proces, koji obuhvata kako proces odobravanja plasmana, tako i upravljanje ovim rizikom. S tim u vezi, predviđena je dužnost za banku da, pri donošenju odluke o odobravanju plasmana, proceni finansijsko stanje i kreditnu sposobnost dužnika, kao i vrednost i pravnu sigurnost njegove kreditne zaštite, te druge relevantne faktore.

GARANCIJA OBAVEZNA

KREDIT koji domaća banka odobrava nerezidentu smatra se kreditnim poslom sa inostranstvom. Kako u NBS objašnjavaju, banka je tada dužna da pribavi obezbeđenje naplate. To mogu biti garancije, jemstva i druga sredstva. U skladu sa propisima o deviznom poslovanju, banka odobrava kredit nerezidentu bez žiranata, ukoliko je pribavljeno neko drugo sredstvo obezbeđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati