UPOSLILI 71.000 NAŠIH RADNIKA: NJihove firme su prisutne u svim sektorima

E. B. T.

14. 09. 2021. u 08:37

NEMAČKA je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije u svim sektorima privrede.

УПОСЛИЛИ 71.000 НАШИХ РАДНИКА: Њихове фирме су присутне у свим секторима

Foto: Tanjug

U njihovih 600 kompanija koje rade u našoj zemlji trenutno je zaposlena 71.000 ljudi. Taj broj je indirektno i veći ako se uzme u obzir i mreža dobavljača.

Prema evidenciji Ministarstva finansija, više od 11.000 privrednika u Srbiji posluje sa nemačkim partnerima. Spoljnotrgovinska razmena je lane premašila pet milijardi evra, a očekuje se da će ove godine dostići vrednost od šest milijardi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da u poslednjih 10 godina najveći broj investicionih projekata dolazi od nemačkih firmi:

Foto VN

- Imao sam priliku da boravim na jednom skupu 2014. godine, gde je Angela Merkel okupila važne kompanije iz Nemačke i njena glavna poruka je bila - ulažite u Srbiju. Od tada do danas imamo gotovo dve milijarde evra nemačkih investicija. Očekuje se novi talas njihovih ulaganja. Ogromno je interesovanje investitora i razgovara se o projektima u oblasti inovativne industrije i zdravstva.

Njihove firme su, kako navodi, prisutne u svim oblastima, a posebno u automobilskoj industriji. Kompanije koje su uložile u ovaj sektor otvaraju nove razvojne centre i proizvodne pogone i zapošljavaju visoko stručne domaće kadrove.

- Pre desetak, petnaest godina došle su u Srbiju sa veoma jednostavnim proizvodima da bi, nakon što su videle šta mogu ovde da postignu i kakve inženjere imamo, počele u našoj zemlji da rade i na visokotehnološkim rešenjima - objasnio je predsednik PKS-a.

Fabrike auto-delova, poput ZTF i Continentala, koja je otvorila i razvojni centar u Novom Sadu, spadaju u dobre primere uspešnog ulaganja. Čadež naglašava da u zemljama u kojima ZTF investira može da se prepozna budućnost industrije. Među vodećim ulagačima su i "Štada", "Leoni", "Metro", "Henkel", "Simens", "Boš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna