Predstavnici NIS-a na skupu o rodnoj ravnopravnosti u energetskom sektoru

Promo

09. 09. 2021. u 16:06

Kompanija NIS, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) organizovali su danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu konferenciju pod nazivom “Energetika, rodna ravnopravnost i održivi razvoj”.

Представници НИС-а на скупу о родној равноправности у енергетском сектору

Foto: Nis

Cilj skupa bio je da se ukaže na značaj rodne ravnopravnosti, koju su Ujedinjene nacije istakle kao jedan od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, kao i da se govori o položaju žena u energetskom sektoru Srbije.

Otvarajući konferenciju, prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, ministarka rudarstva i energetika i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da „rodna ravnopravnost i rodna perspektiva moraju da se nađu u svakoj pori našeg društva, kako bismo za nekoliko godina mogli da kažemo da smo uspeli da stvorimo jednake uslove za žene kao i za muškarce“.

„Ova godina je ključna za razvoj energetike, zaštitu životne sredine, ali i rodnu ravnopravnost, u kojoj smo pokrenuli brojne procese i prepoznati smo u svetu po dostignućima. Ako govorimo o položaju žena u energetskom sektoru, među zaposlenima ih brojno ima, ali na rukovodećim mestima na kojima se donose odluke i odlučuje o novcu i investicijama, koje iznose po nekoliko stotina miliona evra, gotovo da ih nema. Žene više upisuju i završavaju fakultete, pa i u ovoj oblasti, hajde da im damo šansu da na tržištu rada primene ono što su naučile”, rekla je Zorana Mihajlović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je da su za kompaniju najvredniji resurs njeni zaposleni, kao i da NIS angažuje više od 11.000 zaposlenih, od kojih su trećina žene.

Foto: Nis

 

„Rodna ravnopravnost za NIS nije samo lepa ideja koju treba ostvariti u budućnosti. Za nas je ravnopravnost svakodnevna praksa koju vredno unapređujemo iz dana u dan. Našu različitost vidimo kao šansu da ujedinimo najbolja iskustva i unapredimo svoje poslovanje u svim oblastima. Radno okruženje u kome se bezuslovno poštuje ravnopravnost svih zaposlenih je prioritet za NIS. Rodna ravnopravnost je jedan od temelja održivog razvoja kompanije, koji ćemo nastaviti da negujemo i razvijamo uz podršku partnera, među kojima istaknuto mesto zauzima Ministarstvo rudarstva i energetike“, naveo je Tjurdenjev.

Blerta Ćela, zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i centralnu Aziju, istakla je da su žene ključni pokretači promena koje mogu oblikovati navike cele porodice kada je reč o upotrebi energije i drugih aktivnosti usmerenih na zaštitu životne sredine.

“Ne možemo razvijati održiva energetska rešenja ako ne uzmemo u obzir glavne potrošače energije koji se brinu o domaćinstvu, a to su žene. Sva rešenja o energetskom siromaštvu moraju osigurati da nikoga ne ostavimo iza sebe, da damo prioritet potrebama i interesima žena, da se pozabavimo energetskim siromaštvom žena i niskim prihodima”, rekla je Ćela.

Nakon uvodnih obraćanja održan je panel pod nazivom «Rodna ravnopravnost i energetika: izazovi i potencijali» kojim je moderirala Maja Lalić, predsednica Udruženja MIKSER.

Na panelu su nastupili Jovanka Atanacković i Zoran Lakićević, državni sekretari u Ministarstvu rudarstva i energetike, Jelena Popara, direktorka Funkcije za internu reviziju i upravljanje rizicima kompanije NIS, Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji i Danijela Isailović, menadžerka Udruženja „Obnovljivi izvori energije Srbije“.

Foto: Nis

 

Jelena Popara je istakla da je NIS kompanija koja ohrabruje žene da se bave zanimanjima koja su tradicionalno percipirana kao muška, tako da među 1.853 inženjera u kompaniji ima više od 500 žena. Takođe, NIS omogućava postepeni povratak zaposlenih sa porodiljskog odsustva, omogućava slobodan dan 1. septembra za koleginice čija deca polaze u osnovnu školu, ne pravi razlike u zaradama na osnovu pola, te podstiče usavršavanje i profesionalni razvoj zaposlenih.

Foto: Nis

 

„Želimo da pružimo dobar primer i potvrdu toga da rodno senzitivne kompanije postižu bolje rezultate. Ali rodna ravnopravnost je kompleksna oblast u kojoj se napreduje kroz sinergiju države, kompanija, nevladinog sektora. Zbog toga je za NIS od velike važnosti podrška koju pruža zajednici i kroz različite programe kompanija je u te svrhe od 2009. godine uložila više od 4 milijarde dinara. Tim putem ćemo i da nastavimo“, rekla je Jelena Popara.

Ostali učesnici panela zajednički su ocenili da je u Srbiji ostvaren napredak po pitanju rodne ravnopravnosti, kao i da postoji prostor za dalja unapređenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili