OD DRŽAVE 10 DINARA PO LITRU: Predlog povećanja premija za mleko biće na sledećoj sednici Vlade Srbije

J. Subin

21. 08. 2021. u 21:45

PREMIJE za mleko biće najverovatnije povećane za tri dinara, pa će proizvođači mleka dobijati 10 dinara po litru, umesto dosadašnjih sedam.

ОД ДРЖАВЕ 10 ДИНАРА ПО ЛИТРУ: Предлог повећања премија за млеко биће на следећој седници Владе Србије

Domaće mleko odličnog kvaliteta / Foto N. Živanović

Ovaj predlog, kako "Novosti" saznaju, trebalo bi da se nađe na sledećoj sednici Vlade Srbije. Država će za ovo povećanje izdvojiti na godišnjem nivou tri milijarde dinara, što je nekih 25 miliona evra. To je povećanje od nekih 40 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u četvrtak je tokom posete mlekare "Lazar" u Blacu, rekao da bi državu podizanje premije za mleko od samo dinar po litru, koštalo 8,5 miliona evra. Kako je izjavio, u dilemi je da li da se podigne premija za mleko ili da štiti domaće tržište prelevmanima. Svakako, kada bi Srbija uvela prelevmane, gotovo je izvesno da bi se predstavnici EU odmah žalili.

Premije za mleko već godinama su sedam dinara i stočari koji imaju mlečne krave time su vrlo nezadovoljni. Naročito kada se uzme u obzir trenutna prosečna otkupna cena mleka - 37 dinara. I to uz premiju od sedam dinara. Veliki broj malih proizvođača dobija i ispod ove cene, čak manje i za 10 dinara.

Niska otkupna cena mleka i poskupljenje stočne hrane za nekih 50 odsto doveli su do toga da stočari počinju da rasprodaju mlečne krave, jer im se ne isplati gajenje. Proizvođače mleka litar košta najmanje 56 dinara. Krajem meseca predstavnici udruženja mlekara trebalo bi da održe sastanak sa premijerkom Srbiji, povodom niske otkupne cene.

Kako su nam rekli, čak i povećanje premije mleka, njima ne znači mnogo. To nije osnovna cena sirovog mleka. Zbog toga ne treba da ima veze sa cenom njihovog proizvoda. Uz to, kažu, kada je sve poskupelo za 50 i više odsto, zbog čega ne može i mleko.

- Nije normalno da u prodavnicama može da se kupi litar mleka iz uvoza za 56 dinara - rekli su nam proizvođači. - To je pitanje kvaliteta, ali i jeftinije proizvodnje iz zemlje odakle dolazi, jer su mnoge evropske kompanije automatizovale proizvodnju i smanjile troškove.

PLAĆANjE PO KVALITETU

PLAĆANjE mleka po kvalitetu još nije zaživelo u potpunosti u Srbiji, iako je trebalo da bude uvedeno od ove godine. Nacionalna referentna laboratorija, koja je opremljena za uzorkovanje i analizu kvaliteta mleka, na osnovu čega bi se ono i plaćalo, nije počela to da radi, jer je ušla u "kovid " režim rada. Zbog toga nije mogla da obavlja uzorkovanje. Proizvođači mleka očekuju da će to uskoro početi, jer bi se time odvojilo kvalitetno mleko od ostatka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024