NA JUGU POSLUJE SVAKA TREĆA FIRMA: Najveći promet u trgovini; Lane bilo uposleno 1,2 miliona ljudi

S. B.

16. 08. 2021. u 09:48

NA jugu Srbije posluje tek svako treće preduzeće. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da od 105.593 firmi čak 71 odsto radi na severu, a tek 29 odsto na jugu zemlje.

НА ЈУГУ ПОСЛУЈЕ СВАКА ТРЕЋА ФИРМА: Највећи промет у трговини; Лане било упослено 1,2 милиона људи

Foto Tanjug

Preduzeća su lane zapošljavala ukupno 1,2 miliona ljudi. I po ovom kriterijumu sever dominira - 69 odsto ih je angažovano u ovom delu zemlje.

U Srbiji posluje najviše preduzeća koja se bave trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila - 30,9 odsto. Prerađivačku delatnost predstvalja 16,2 odsto firmi, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti 13,1 odsto, a građevinarstvo 8,6 odsto. Prerađivačka industrija, međutim, angažuje ubedljivo najviše ljudi - 392.215, što je 32,4 odsto zaposlenih. U trgovini i popravci vozila radi svaki peti zaposleni, a u saobraćaju i skladištenju 8,3 odsto.

Primat severa nad jugom je još izraženiji kada se posmatra promet preduzeća.

- Kada se posmatra teritorijalni razmeštaj ostvarenog prometa preduzeća, uočava se da su preduzeća sa teritorije Srbija sever ostvarila 77,2 odsto, a preduzeća sa teritorije Srbija jug 22,8 odsto - stoji u analizi statističara. - Prema veličini preduzeća, najveći promet su ostvarila velika preduzeća, 38,3 odsto. Posmatrano po delatnostima, najveće učešće u ostvarenom prometu ostvarila su preduzeća i trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila - 37 odsto. Prerađivačka industrija je ostvarila 28,1 odsto prometa. Kada se posmatra teritorijalni razmeštaj bruto dodate vrednosti preduzeća, uočava se da su preduzeća sa teritorije Srbija sever ostvarila 77,3 odsto, a preduzeća sa teritorije Srbija jug 22,7 odsto bruto dodate vrednosti.

RASPROSTRANjENOST

MALA preduzeća u broju zaposlenih učestvuju sa 20,4 odsto. Kod srednjih i velikih preduzeća učešće broja zaposlenih po teritorijama je neujednačeno i kreće se za srednja preduzeća na severu 21,8 odsto, dok je na jugu 25,8 odsto. Velike firme na severu angažuju 44,7 odsto, a na jugu 38,5 odsto zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a