Otvoren poziv za obuku konsultanata -„Upravljanje ugljenikom 2024“

Novosti online

06. 12. 2023. u 13:14

RESPONSIBLE Business Hub (RBH) Privredne komore Srbije objavio je javni poziv za drugi krug obuke konsultanata na temu merenja karbonskog otiska „Upravljanje ugljenikom 2024“.

Отворен позив за обуку консултаната -„Управљање угљеником 2024“

Foto: PKS

Prijavljivanje traje do 18. decembra 2023. na i-mejl adresu: RBH@pks.rs, a obuke počinju početkom naredne godine.

Više detalja o pozivu možete pročitati na RBH-Otvoreni-poziv-za-konsultante-2024.god-.pdf, kao i na sajtu Responsible Business Hub (RBH) https://responsiblebusinesshub...

Nakon uspešnog organizovanja prvog kruga obuke za konsultante na temu „Upravljanja ugljenikom“ u septembru ove godine, prva grupa polaznika se već povezala sa kompanijama. Petnaest srpskih malih i srednjih preduzeća se pridružilo RBH-u u procesu dekarbonizacije i dobilo besplatnu priliku da procene svoje emisije gasova staklene bašte.

Šta je upravljenje ugljenikom i zašto je važno?

Upravljanje ugljenikom se odnosi na politike i prakse za procenu, računovodstvo, smanjenje, kompenzaciju i optimizaciju emisija ugljenika u kompanijama. Glavni cilj upravljanja ugljenikom je praćenje i ublažavanje negativnih uticaja emisija ugljenika. Upravljanje ugljenikom služi za ublažavanje klimatskih promena i istovremeno nudi mogućnost za postizanje finansijskih koristi, ispunjavanje standarda kupaca i poboljšanje ugleda kompanije.

Usklađenost sa propisima kao što su Direktiva EU o korporativnom izveštavanju o održivosti (CSRD) ili Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) primorava kompanije koje posluju u EU i šire da obelodane svoje emisije duž celog lanca vrednosti, stoga, potreba za uspostavljanjem sistema upravljanja ugljenikom kod kompanija kupaca kao i kod kompanija koje su dobavljači, postaje sve važnija. Srpske izvozne kompanije će morati da dostave ove podatke. Prvi korak (procena emisija ugljenika i proračun) je uspostavljanje strukture upravljanja ugljenikom unutar kompanije.

Većina srpskih kompanija dobavljača (uglavnom MMSP) nemaju uspostavljene sisteme za upravljanje podacima za pružanje klimatskih i ekoloških podataka u skladu sa međunarodnim i nacionalnim propisima. RBH je posvećen premošćivanju ovog jaza pružanjem konsultantske i implementacione podrške srpskim kompanijama. Prvi korak za uspostavljanje strukture upravljanja ugljenikom je ovim programom obezbeđena primena procene emisije ugljenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)