SRBIJA POČASNI GOST: Naše firme na sajmu poljoprivrede u Budimpešti

Novosti online

20. 10. 2023. u 15:37

U BUDIMPEŠTI je danas počeo Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije OMEK, Srbija je počasni gost ove prestižne svetske manifestacije, a u okviru Nacionalnog paviljona proizvodni program predstavlja osam naših izlagača.

СРБИЈА ПОЧАСНИ ГОСТ: Наше фирме на сајму пољопривреде у Будимпешти

Foto: PKS

Nacionalni paviljon Srbije posetila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa mađarskim kolegom Ištvanom Nađom. Pozvala je posetioce sajma da posete naš paviljon u Hali 1, probaju tradicionalne srpske proizvode, a svim izlagačima poželela uspešan nastup, dobre rezultate i puno novih poslovnih poduhvata.

Tanasković je istakla da izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku ima trend značajnog rasta. Od 2018. godine kada je vrednost ovoga izvoza iznosila 150 miliona evra, u 2022.  dostigao je do 345 miliona evra, podseća ministarka.

Mađarska je, ističe Tanasković, važan partner Srbiji pre svega zbog naših odličnih političko ekonomskih odnosa, mađarsko tržište je izuzetno veliko, a kupci znaju tačno šta žele.

Očekuje da će još više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije naći put do mađarskog tržišta i podseća da su na sajam došli i naši proizvođači maline, na osnovu dogovora sa ministrom Nađom.

Ministarka je objasnila da je Mađarska veliki uvoznik tog voća, ali da do sada nije uvozila maline iz Srbije i najavila da će boravak u Mađarskoj iskoristiti i da sa ministrom razgovara o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje i povećanje međusobne trgovine.

Sajam traje do nedelje 22. oktobra, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i uz podršku Privredne komore Srbije izvoznu ponudu predstavljaju Apis med, Nektar, Vinarija Aleksić, Vinarija 100 žena, Kompanija Stanić, Serbia Organica – Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje,  Savez rakijaša Srbije i UNDA MD.

Nastup na sajmu OMEK dobra je prilika za kompanije iz Srbije da predstave proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske koja je naš četvrti izvozni i šesti uvozni partner.

OMEK sajam u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, poljoprivredne tehnologije i mehanizacije ima istoriju dugu 190 godina.

Cilj sajma jeste da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO, obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere gde mogu da razgovaraju o aktuelnim pitanjima agrobiznisa.

Sajam je podeljen u 8 tematskih oblasti koje obuhvataju voće i povrće, proizvode od mesa, pekarske i konditorske proizvode, med,  mleko i mlečne proizvode, organik, alkoholna pića i sokove, meso od divljači i ribu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave