Iskustva Izraela dragocena za razvoj startapa i inovacija u Srbiji

Novosti Onlajn

11. 09. 2023. u 16:00

PRIVREDNA komora Srbije (PKS) i Ambasada Izraela u Srbiji organizovale su konferenciju posvećenu iskustvima Izraela u stvaranju statartap nacije, razvoju inovacija i mogućnostima Srbije na tom polju.

Искуства Израела драгоцена за развој стартапа и иновација у Србији

Foto: PKS/Boban Ristić

Učesnici skupa, koji je u PKS okupio veliki broj stručnjaka, predstavnika poslovne i naučne zajednice, saglasni su da je Izrael najbolji globalni partner od koga se može naučiti kako se, uz dobru podršku države i saradnju sa naučno-istraživačkim institucijama, može izvući maksimum iz naučnih dostignuća koja nalazeći primenu u privredi podstiču ekonomski razvoj i konkurentnost kompanija.

Ne postoji konkurentna privreda u svetu koja može da se takmiči a koja ne primenjuje inovacije, rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović.  

- Za nas je današnje predavanje veoma važno. Probaćemo da zajedno sa Ministarstvom za nauku naučimo što više i da primere iz prakse Izraela prenesemo i primenimo i kod nas. Hoćemo da čujemo šta je to što u praksi funkcioniše najbolje, a koje su to greške koje bi trebalo da pokušamo da izbegnemo - poručio je Vesović. 

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan ocenjuje da saradnja Srbije i Izraela na polju tehnološklog razvoja još nije dostigla željeni nivo, ali da stručnjaci iz Izraela žele da svoja znanja i iskustva iz oblasti inovacija prenesu u Srbiju.

„Izrael svoj uspeh dugo bazira na inovacijama. Stalno smo se dosećali novih stvari koje mogu da nam donesu napredak na svim poljima, primenjivali smo ih i dostigli nivo koji sada smatramo dobrim”, rekao je ambasador.

Vilan je istakao da je saradnja Srbije i Izraela sada dobra, pre svega sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, kao i Privrednom komorom Srbije, a naročito otkada je otvoreno predstavništvo PKS u Jerusalimu.

Direktor Predstavništva PKS u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, naveo je da je Srbija prva zemlja u regionu u kojoj se organizuje ovakva vrsta događaja. Proaktivna uloga PKS, po njegovim rečima, više je nego prirodna i zahtevna, pre svega u doprinosu transferu znanja i tehnologija iz nauke u privredu.

- Otvoreni smo i za multilateralne oblike saradnje, kojima mogu da se priključe inovacioni subjekti iz Srbije i Izraelu prijateljskih zemalja, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i država Zapadnog Balkana - naveo je Nikolić. Posebno je istakao i da će održavanje izložbe o Nikoli Tesli u Jerusalimu, sledeće godine, biti prilika da se kumulativno predstavi srpski inovacioni eko-sistem u Izraelu.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović je naveo da je Izrael država sa najviše startap firmi po glavi stanovnika. "Imaju 150 startapa na milion ljudi. Kada se gleda procenat izdvajanja bruto domaćeg proizvoda u nauku, Izrael je sa 5,4 odsto ulaganja na prvom mestu“, istakao je on.

Podseća da se u Srbiji radi na izmenama zakona o inovacionoj delatnosti i da je cilj da se svi naučno-tehnološki parkovi i regionalni centri povežu u jedan ekosistem.

Nir Koren, direktor i osnivač Konsultantske grupe Buildinn, ocenio je da inovacije, koje se smatraju najvažnijim za razvoj, i same moraju da se razvijaju. "Osim razvoja inovacija važno je povezivanje ljudi i zato je važno da naše međusobne veze jačaju, kako bismo ostvarili uspeh u ovom našem poduhvatu”, rekao je Koren.

Konferencija u PKS deo je projekta „Balkan Innovation Box“, čiji je cilj jačanje inovacione veze između Izraela i balkanskih zemalja, a vodiće ga konsultantska grupa Buildinn. Program je kreiran da istražuje svet inovacija i stimuliše diskusije o izgradnji inovativnih ekosistema i organizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja