USPEŠAN BIZNIS NA KRILIMA MLADOSTI: "Inmold Plast" domaći lider u dualnom obrazovanju

V. N.

23. 02. 2023. u 06:05

KOMPANIJA "Inmold Plast" iz Požege je pre 12 godina prva u Srbiji, prihvatila model dualnog obrazovanja i napravila pravi poslovni potez!

УСПЕШАН БИЗНИС  НА КРИЛИМА МЛАДОСТИ: Инмолд Пласт домаћи лидер у дуалном образовању

Domaća kompanija lider u dualnom obrazovanju, Foto PKS

Danas ova uspešna firma obučava 12. generaciju učenika po dualnom sistemu, a trenutno je 50 đaka u Inmoldu koji uz podršku iskusnih mentora stiču praktična znanja i priliku da se zaposle odmah nakon školovanja. Učenje kroz rad u "Inmold plastu" prošla su 224 učenika.

„Kod nas u firmi svi mogu da nađu zaposlenje ukoliko su postavili jasne ciljeve šta žele. Statistika prethodnih godina pokazuje da od ukupnog broja stipendista u završnoj godini, 60 odsto dobije posao, 30 odsto ode na dalje školovanje i 10 odsto se pronađe u nekom drugom zanimanju“, objašnjava Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave  u "Inmold plastu".

Učenik na praksi, Foto PKS

„Trudimo se da stvorimo takve uslove deci u našem radnom ambijentu da se osećaju kao kod kuće i da daju svoj maksimalni doprinos na ličnom usavršavanju kako za vreme školovanja tako i kada postanu deo tima Inmold. Organizujemo rekreativnu nastavu, plivanje, skijanje, rafting, planinarenje, peintbol, boćanje, jahanje konja, posete sajmovima, drugim firmama u zemlji i inostranstvu. Ugošćavamo tokom cele godine sve koji su zainteresovani da se upoznaju sa našim stvaralaštvom na tržištu rada, a svake godine gosti su nam deca od predškolaca do akademaca. Deca koja uče u Inmoldu  u toku školovanja imaju odgovarajuću finansijsku stimulaciju, a pomažemo im da se disciplinuju, budu vredni, radni i uspešni“, dodaje Miletić.

Kompanija je dualni model obrazovanja počela 2011. sa četvorogodišnjim smerom i profilom tehničar za kompjutersko upravljanje i 10 stipendista, a sada je orijentacija na dualni smer Operater mašinske obrade - treći stepen, koji se odmah zapošljavaju posle završene škole, kao i drugih tehničkih zanimanja četvrtog stepena i gimnazijalaca koji su jasno opredeljeni za znanja i  veštine  potrebne kompaniji, ali i za nastavak školovanja na fakultetima kao stipendisti "Inmolda".

Tomislav Miletić, Foto PKS

"Inmold" je, kako ističu u kompaniji, uključen u dualno obrazovanje i na akademskim studijama. Mašinskom fakultetu u Beogradu i Mašinsko-građevinskom fakultetu u Kraljevu poklonili smo mašine za brizganje plastike sa odgovorajućim alatom za brizganje plastike za potrebe praktične edukacije studenata. Sa Akademijom tehničkih strukovnih studija u Beogradu, sklapamo  ugovor o dualnom modelu studiranja u narednom periodu koji je ispred nas. Svake godine primamo kod nas studente na letnju praksu i konkurs je otvoren tokom cele godine. Jednostavno mogu da se elektronski prijave preko sajta kompanije“, dodaje Miletić.

Prošle godine na letnjoj praksi u "Inmold plastu" je bilo preko 30 studenata iz različitih mesta širom Srbije (Kraljeva, Smederevske Palanke, Valjeva, Arilja, Užica, Lučana, Kosjerića i Požege), tehničke struke iz domena mašinstva, mehatronke i tehnologija obrade polimernih materijala.

Trenutno je na fakultetima sedam studenata koje stipendira firma "Inmold". Kompanija prati nove trendove i veoma je aktivna na polju industrije 4.0 tako da se od ove godine na praksu mogu prijaviti i studenti elektrotehnickog fakulteta sa opšteg smera  i informacionih sistema.

„Sa ponosom možemo da se pohvalimo da su prve četiri generacije stipendista iz 2011, 2012, 2013. i 2014. godine koji su bili i u srednjoj školi i na fakultetu naši stipendisti,  zaposleni kod nas  u firmi i rade veoma uspešno na svojim prvim samostalnim projektnim zadacima  uz nesebičnu pomoć  starijih veoma  iskusnih  inženjera potvrđenih u praksi na tržištu rada“, rekao je Miletić.

Foto PKS

Dualno obrazovanje

Od naredne školske 2023/2024. godine u obuci učenika po dualnom modelu obrazovanja učestvovaće oko 950 kompanija, od kojih 100 novih preduzeća, što predstavlja rast od 12 procenata s obzirom na to da se trenutno dualno obrazovanja realizuje u 850 kompanija. U više od 150 škola postoji mogućnost realizacije pomenutog modela, dok se učenici trenutno školuju za neki od 65 obrazovna profila iz najrazličitijih područja rada, a od jeseni će moći da biraju neki od ukupno 72 obrazovna profila.

"Inmold"

Firma poseduje standarde kvaliteta ISO 9001, ISO 14001 i IATF 16949. Uz IML robote  i alate  "Inmold" proizvodi i isporučuje razne vrste vizuelnih kontrola i pakerica prema zahtevu kupca. A kupci su gotovo sa svih tržišta, od EU, preko Rusije i Turske do Izraela, Tunisa, Egipta, Nigerije, Južne Afrike, UAE. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024