DUBAI PRAVO MESTO ZA NOVE POSLOVE! Želite da poslujete u Emiratima? PKS otvorila novo predstavništvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

V. N.

17. 02. 2023. u 21:32

PRIVREDNA komora Srbije otvorila je početkom meseca novo Predstavništvo u Dubaiju, biznis centru Ujedinjenih Arapskih Emirata.

ДУБАИ ПРАВО МЕСТО  ЗА НОВЕ ПОСЛОВЕ! Желите да послујете у Емиратима? ПКС отворила ново представништво у Уједињеним Арапским Емиратима

Tržište Emirata je zahtevno i raznovrsno, Foto AP

Ovo je osmo predstavništvo PKS u svetu nakon Nemačke, Austrije, Ruske Federacije, Belgije, Italije, Izraela i Kine.

O planovima  i ciljevima srpskog privrednog haba za ovu godinu u četvrtoj najvećoj ekonomiji na Bliskom istoku i jednoj od najznačajnijih zemalja u svetu za trgovinu za „Preduzetnik“ govori Maja Antolović, nekadašnja izvršna direktorka kompanije „DP Wolrd“ iz Dubaija koja je vlasnik Luke „Novi Sad“.

* Početak poslovne godine u Srbiji obeležila je vest da je nakon aktivnosti Kancelarije Privredne komore u Srbiji u Dubaiju, PKS napravila još jedan korak napred i otvorila predstavništvo srpske privrede  u Emiratima. Koji su prvi naredni koraci Predstavništva?

„Glavi cilj u ovoj godini biće pružanje podrške našim kompanijama da se što bolje pozicioniraju na ovom veoma zahtevnom ali i značajnom tržištu. Predstavništvo će raditi na jačanju, a pre svega razmatranju novih poslovnih mogućnosti i razmeni iskustava u oblasti poslovanja. Upoznavanje naših kompanija sa potrebama i navikama tržišta, specifičnosti poslovanja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, unapređenje postojećih kapaciteta privrede, samo su neke od planiranih aktivnosti Predstavništva Privredne komore u UAE za ovu godinu kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali naših kompanija.

Nastavićemo da podržavamo naše kompanije da tradicionalno učestvuju i predstave svoje proizvode na najvećim sajmovima kao što su Gulfood, Gitex…“.

Maja Antolović, direktorka Predstavništva PKS u Dubaiju, Foto PKS

* Na koji način Predstavništvo može konkretno da pomogne privrednicima Srbije?

„Tokom EXPO 2020 kao i tokom rada Poslovnog centra Srbije (Serbian Business Hub Dubai)  u protekloj godini, dobili smo potvrdu da su naše kompanije veoma zainteresovane za poslovanje u UAE kao i u ostalim zemljama Persijskog zaliva. Zadatak Predstavništva jeste da bude na raspolaganju privrednicima iz Srbije. Pored neophodinih informacija za početak rada, plasmana svoje robe i razvoja na ovom tržištu, Predstavništvo u UAE pomagaće u uspostavljanju kontakata sa potencijalnim partnerima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“.

* S obzirom da je najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i UAE, šta će prema vašem mišljenju to značiti za srpsku privredu?

„Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i UAE koje se očekuje u narednim mesecima je veoma važno za našu zemlju, koja čini ogromne napore da ojača svoju ekonomiju i pozicionira se na poslovnoj mapi Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sam sporazum je još uvek u fazi nacrta, tako da u ovom momentu ne bih komentarisala detalje ali svakako treba napomenuti da će se potpisivanjem ovog sporazuma u velikoj meri poboljšati privredna saradnja između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i olakšati prisutnost srpskih privrednika na ovom tržištu“.

* U kojim sektorima postoji najveći prostor za saradnju?

„Kao što sam već napomenula, tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata je izuzetno zahtevno i raznovrsno. Poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je čvorište visokog kvaliteta, inovativnih proizvoda i usluga i tržište koje zahteva kontinuitet, posvećenost i inovativnost od vas kao proizvođača, a samim tim i konstantno održavanje kvaliteta.

Pored toga, prisustvo na tržištu UAE otvara ceo region GCC (The Gulf Cooperation Council) i Afrike, što je od velikog značaja za povećanje proizvodnih kapaciteta, jačanje ekonomije i povećanje profita. Verujem da imamo kompanije koje mogu odgovoriti zahtevima ovakvog tržišta uz dobru pripremu“.

* Emirati predstavljaju drugog najvećeg potrošača hrane na Bliskom istoku ali i vodećeg regionalnog lidera u daljem izvozu voća i povrća. Kako da tu činjenicu iskoriste srpske kompanije s obzirom na značajne domaće potencijale?

„Trgovina voćem već postoji, naručito kada je reč o svežim jabukama, ali treba naglasiti da potencijal poseduje i drugo voće i povrće i prozvodi koji se dobijaju predradom voća.

Zapravo, dosta naših prehrambenih proizvoda može pronaći svoje mesto na ovom tržištu.

Dubai je u ovom momentu pravo mesto za nove investicije i nove poslove. Mi smo zemlja prepoznata po stručnom i obrazovnom kadru, te zemlja koja je u prethodnom periodu uložila puno sredstva u inovativnost i startap industriju. Činjenica da smo već prepoznati po tome daje nam za pravo da svoja znanja, umeće i kapacitete predstavimo na jednom od najrazvijenijih tržišta sveta – Ujedinjenim Arapskim Emiratima“. 

Otvoreni Balkan

KOMPANIJE iz Srbije, članice „Otvorenog Balkana“ i regiona, koje rade ili planiraju da posluju na tržištu UAE i ostalih zemalja Persijskog zaliva, od Predstavništva PKS u Dubaiju mogu da dobiju sve potrebne informacije i podršku za početak i razvoj biznisa na ovim tržištima. Predstavništvo PKS nalazi se u zgradi Privredne komore Dubaija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori