E-UPRAVA POVEZUJE I "OTVORENI BALKAN": Mihailo Jovanović, direktor Vladine Kancelarije za IT, za "Novosti", otkriva

Jelena Skenderija

07. 08. 2022. u 07:45

GRAĐANI Srbije, Severne Makedonije i Albanije od septembra će, zahvaljujući povezivanju nacionalnih elektronskih sistema ovih država u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prvi put moći slobodno da pristupe jedinstvenom tržištu rada.

Е-УПРАВА ПОВЕЗУЈЕ И ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Михаило Јовановић, директор Владине Канцеларије за ИТ, за Новости, открива

Foto: Euprava

Imaće mogućnost da se zaposle u jednoj od ove tri zemlje, i to bez ikakvih dodatnih papira, radnih viza i posebnih dozvola, otkriva u razgovoru za "Novosti" dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu.

Foto: Euprava

- Kada je pre pet godina osnovana Kancelarija, svega desetak ljudi radilo je u njoj, a sada ih je u dva grada 115. Cilj nam je bio da građani ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera, već da država prikuplja dokumenta za njih. Hteli smo efikasnu, ekonomičnu, transparentnu javnu upravu i sve sisteme smo gradili korak po korak. Danas smo non-stop onlajn, nemamo radno vreme, građanima smo na usluzi svih sedam dana u nedelji 24 sata dnevno. To je ono čemu smo težili i kako treba da izgleda javna uprava, dostupna građanima u svakom trenutku - kaže Jovanović.

Naš sagovornik ističe da će građani najbolje oceniti njihov rad, a on je uveren da je toliko urađeno kroz projekte digitalizacije da više nema povratka nazad. Zaposleni u Kancelariji za IT i e-upravu, kako ističe Jovanović, ruše barijeru javne uprave i čine pravi veliki tim zaposlenih u dva grada, Beogradu i Kragujevcu, koji radi na različitim poslovima. Tim Kancelarije je tu da pomogne kada korisnici ne mogu da koriste neku uslugu, da ponudi informaciju i uputi na prave adrese.

Foto: Euprava

- Na samom početku bili smo svesni da nisu svi digitalno pismeni. Sistemi su na početku pravljeni tako da su građani dolazili do šaltera, a iza njih su se razmenjivali određeni podaci između institucija. Prvi i pravi primer za to je usluga "Bebo, dobro došla na svet", gde roditelji još u porodilištu detetu daju ime, upišu ga u Matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, zdravstveno osiguranje i roditeljski dodatak.

Ta usluga je upravo jedna od mnogih koja je pokazala građanima šta je e-uprava, jer roditelji nisu morali da obilaze šaltere, već je zaposleni u porodilištu sve to obavljao za njih elektronski. Na taj način do sada je registrovano 360.000 beba, a razmenjeno je i više od 100 miliona podataka elektronskim putem, za koje građani nisu više morali da nose različita dokumenta na šaltere - izvode iz Matične knjige rođenih, državljanstvo, prebivalište, podaci iz PIO fonda, MUP-a, Katastra...

Foto: Euprava

Danas, zahvaljujući dobroj i stabilnoj infrastrukturi, gotovo u hodu se rešavaju problemi, a nekada je potrebno svega desetak dana da se elektronske usluge digitalizuju i učine lakšim i dostupnijim za građane.

- Naš zadatak je da kao služba Vlade budemo faktor kohezije između ministarstava i kao centralno telo Vlade mi danas imamo ogroman autoritet. Primera radi, usluga "Moja srednja škola" povezala je MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvo, osnovne i srednje škole, tako da su roditelji mogli pomoću interneta i sa bilo kog mesta da upišu svoje dete u srednju školu. Uštede koje su ostvarene korišćenjem elektronske uprave, kako za građane, tako i za državu, ogromne su. Primera radi, ako se za svaki dokument štedi jedan sat njihovog vremena, ako računamo da je dnevnica tri do četiri evra, na sto miliona dokumenata to je 300 do 400 miliona evra uštede. Na našem portalu E-uprava danas imamo 1,5 miliona korisnika koji koriste različite usluge - ponosan je Jovanović.

Tržište informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je, tvrdi Jovanović, "gladno IT-jevaca" iako oko 92.000 njih radi u ovom sektoru. I to je malo, jer postoji ogroman deficit u ovom sektoru.

- Očekujemo da će izvoz IKT sektora ove godine premašiti 2,5 milijardi evra i veći je nego izvoz poljoprivrede. Koliki je to uspeh, pokazuje podatak da je pre šest godina izvoz IKT sektora bio svega šest miliona evra - kaže naš sagovornik.

NEMA VIŠE KRAĐE TESTOVA

USLUGU "Moja srednja škola" razvijali smo pune tri godine. Želja je bila da se stane na put krađi testova, što je bio višegodišnji problem.

- Sistem je sada tako napravljen da skenirane testove đaka ne pregleda samo jedan pregledač. Oni nasumično dobijaju zadatke različitih učenika, pa je mogućnost da se utiče na krajnji rezultat sveden na minimum - kaže dr Jovanović.

BESPREKORNA VAKCINACIJA

VAKCINACIJA protiv kovida 19 jedan je od najvažnijih sistema koje je napravila Kancelarija za IT i e-upravu u saradnji sa kabinetom predsednice Vlade Srbije i Generalnim sekretarijatom Vlade. Za samo dve nedelje objavljena je usluga koja je imala jedan od najpravičnijih sistema za pozivanje na imunizaciju u svetu. Napravljena je tako da poziva građane na imunizaciju po prioritetima, počevši od zdravstveno najugroženijeg i najstarijeg stanovništva.

Građani uskoro mogu da očekuju nove pogodnosti i mogućnosti na polju digitalnih usluga. U njihovo e-sanduče vrlo brzo će stizati izvodi iz knjige rođenih, uverenja o državljanstvu, prebivalištu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!