UBRZATI UVOZ OTPADNOG GVOŽĐA: Rastu cene repromaterijala

Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku i elektroindustriju Privredne komore Srbije

29. 04. 2022. u 12:53

OD početka krize u Ukrajini kompanije iz sektora metalske i elektroindustrije imaju određenih problema u funkcionisanju. Problemi sa sirovinama (metalima) se i dalje usložnjavaju.

УБРЗАТИ УВОЗ ОТПАДНОГ ГВОЖЂА: Расту цене репроматеријала

Foto Shutterstock

Dok je doskoro jedan od glavnih problema predstavljao povremeni nedostatak repromaterijala na tržištu, sad je težište prebačeno na dalji rast cena koji postaje alarmantan: cene se menjaju na dnevnom nivou, ponude za nabavku sirovina traju od par sati do najviše jedan dan i traži se avansno plaćanje (čak i do 100 odsto), dok je rok isporuke produžen.

Sve ovo, uz povećanje cena transporta, utiče na krajnju cenu proizvoda u meri koja može direktno da ugrozi realizaciju ugovorenih poslova kompanija u oblasti metaloprerade/mašinogradnje. Povremene nestašice sirovina dodatno izazivaju neizvesnost kod proizvođača i otežavaju planiranje daljih poslova.

Deo sirovina koje koriste kompanije iz metalskog sektora moguće je pronaći na domaćem tržištu.  Ohrabruje informacija da domaći proizvođači čelika, bakra, aluminijuma, mesinga, zasada ne osećaju veće probleme u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda, kako na domaće, tako i na izvozna tržišta.

Međutim, srpske kompanije ne mogu biti u potpunosti sirovinski nezavisne, s obzirom da asortiman ovih proizvoda ne pokriva potrebe prerađivačke industrije, kao i da jedan deo ovih sirovina odlazi u izvoz.

Nedostatak sirovina osetio se i u ponudi čelika za armiranje betona. Domaći proizvođač koristi isključivo otpadno gvožđe kao sirovinu, čija je cena takođe drastično skočila od početka ukrajinske krize, a tokom marta povremeno nije mogla ni da se nabavi na domaćem tržištu.

To je doprinelo smanjenju proizvodnje, a samim tim, u jednom trenutku, i ponude ovih proizvoda na domaćem tržištu. Situacija je trenutno nešto bolja, a uz podršku Privredne komore Srbije radi se na ubrzavanju procedure za dobijanje dozvola za uvoz otpadnog gvožđa, kako bi se proizvodnja ubuduće odvijala sa što manje poteškoća.

Kompanije iz automobilske industrije još uvek posluju bez većih problema. Oseća se smanjenje porudžbina za pojedine delove, ali kompanije još uvek to uspevaju da nadomeste sa drugim novim projektima, tako da se proizvodnja uglavnom odvija neometano. Naravno, kao i kod drugih kompanija iz metalskog sektora, primetan je negativan uticaj povećanja cena sirovina, kao i nedostatak elektronskih komponenti (čipova) koji datira još iz vremena početka pandemije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista