ZANIMLJIVA EKONOMIJA: Da li ste znali?

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

05. 04. 2022. u 09:45

• „MEKI NOVAC“ u najširem smislu predstavlja svaki novčani prilog koji nije regulisan federalnim zakonom o izbornim kampanjama u SAD. Praktično, „meki novac“ je namenjen promociji političkih partija, a nikako pojedinačnim kandidatima čija imena ne smeju da budu spomenuta u kampanjama.

ЗАНИМЉИВА ЕКОНОМИЈА: Да ли сте знали?

Foto Shutterstock

•    U 2020. godini na Novom Zelandu je bilo oko 26 miliona ovaca ili nešto više od pet ovaca po glavi stanovnika. (U Srbiji je te godine odnos bio obrnut, oko 1.685.000 ovaca ukupno, odnosno, oko četvrtina ovce po glavi stanovnika.)

•    U Singapuru je od oko šest miliona stanovnika njih oko 100.000 angažovano u nekom vidu direktne prodaje.

•    „Marketing s povodom“ podrazumeva povezivanje profitnih kompanija sa neprofitnom organizacijom za koju prikupljaju novčana sredstva s osnovnim ciljem promovisanja sopstvenih proizvoda i usluga.

•    Pakistanski ekonomista Mahbub ul Hak osmislio je 1990. godine novi pokazatelj životnog standarda, tzv. Indeks ljudskog razvoja, sa ciljem da istakne da ljudi i njihove sposobnosti treba da budu krajnji kriterijumi za ocenjivanje razvoja zemlje, a ne samo ekonomski standard. Ovaj indeks predstavlja zbirnu meru prosečnog postignuća u ključnim dimenzijama ljudskog razvoja: dug i zdrav život, obrazovanje i ekonomski standard.

Foto Shutterstock

•    Da li ste znali da stanovnici Crne Gore imaju 187,3 pretplata na mobilni telefon na svakih 100 stanovnika, što je znatno iznad regionalnog proseka od 118,9?

•    Najkvalitetnija  testenina proizvodi se od durum, tvrde pšenice. Kvalitet testenine zavisi od količine proteina u pšenici i on treba da je veći od 13 odsto.

•    Dobro je poznato da je daleko najveći proizvođač kafe na svetu Brazil, koji je, prema poslednjim dostupnim podacima, proizvodio oko 2,3 puta više kafe od drugog po redu svetskog proizvođača. Međutim, da li ste znali da je taj drugi svetski proizvođač, sa proizvodnjom od oko 1,74 milijarde kilograma kafe godišnje - Vijetnam?

•    Helicikultura je farmsko uzgajanje jestivih puževa, nastalo u Francuskoj, a ubrzo primenjeno i na farmama SAD.

Izvor: Pišu studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu – Časopis MonopolList

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)