DIGITALNI ŠEGRT ZA NADZOR KOŠNICA: Bee Hold - digitalna alatka za naše pčelare osmišljena u Nišu

V. N.

31. 01. 2022. u 16:55

NIŠKI startap Beehold razvija hardversko-softverski sistem sa podrškom veštačke inteligencije koji je namenjen pčelarima. Njihovo rešenje digitalizuje proces nadzora pčelinjeg društva i omogućava nadzor košnice na daljinu mobilnom aplikacijom.

ДИГИТАЛНИ ШЕГРТ ЗА НАДЗОР КОШНИЦА: Bee Hold - дигитална алатка за наше пчеларе осмишљена у Нишу

Ekipa mladih stručnjaka iz Niša

Briga o jednom pčelinjem društvu tradicionalno podrazumeva da pčelar ode u pčelinjak, obuče zaštitnu garderobu, otvori košnicu, izvadi ram i vizuelnim pregledom utvrdi stanje pčela, košnica, meda… Na licu mesta, na osnovu svog znanja i iskustva, pčelar zatim donosi odluku i preduzima akcije kako bi se pčele pravilno razvijale i prikupile što više meda.

“Za razliku od tradicionalnog pčelarenja, Beehold omogućava nadzor pčelinjeg društva bez odlaska na pčelinjak, u svako doba dana ili noći i u svim vremenskim uslovima. Istovremeno, digitalni pčelarov asistent zasnovan na veštačkoj inteligenciji prepoznaje i predviđa potencijalne probleme, pruža sugestije za preduzimanje optimalnih akcija i predviđa prinos meda”, objašnjava dr Petar Pejić, generalni direktor „Biholda“.

Pejić kaže da primenom ove inovacije profesionalni pčelari mogu ostvariti veću zaradu, hobisti mogu više vremena da posvete pčelama, a početnicima se značajno spušta prag neophodnog znanja i iskustva potrebnih za ulazak u svet pčelarstva.

Laboratorijskim testiranjem potvrđena je funkcionalnost tehnologije i postojanje potrebe na tržištu za proizvodom niškog startapa. Krajem 2020. godine patentirali su proizvod i kroz pre-seed program Evolut 4.0 Naučno tehnološkog parka u Kaunusu u Litvaniji krenuli sa razvojem biznis plana. Istovremeno, ušli su u program Raising Starts Naučno tehnološkog parka u Beogradu i dobili i finansijsku podršku za razvoj prototipa. Prvi prototip kreiran je i uspešno testiran u pčelinjaku na Vlasinskoj visoravni, dok je drugi u procesu testiranja na pčelinjaku ,,Međunarodnog centra za fiziologiju i ekologiju insekata’’ u Keniji.

Uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost kroz Program ranog razvoja, u ovoj godini planiraju razvoj prvog komercijalnog uređaja, testiranje i plasman na srpsko tržište. 

Poziv inovativnim preduzećima

FOND za inovacionu delatnost pozvao je inovativna preduzeća da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke privrede. Drugi javni poziv u okviru projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, vredan je devet miliona evra i otvoren je do 15. marta.

Nagrada

BEEHOLD je dobitnik druge nagrade na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2021. koje je 17. put organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Privredne komore Srbije, Fakuleta tehničkih nauka u Novom Sadu, Tehnološko-metalurškog fakuleta u Beogradu i RTS.

Ključ uspeha – dobar tim

BEEHOLD tim je formiran sredinom 2020. i čine ga dr Petar Pejić, generalni direktor, Mihajlo Milovanović zadužen za razvoj hardvera, Jelena Pejić koja se bavi razvojem veštačke inteligencije, Tihomir Đurković vodi finansije, Obrad Stajić radi na razvoju softveraa, a Ivan Arsić kreira dizajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade