NAVALA NA JEZIČKE SMEROVE: Počeli prijemni ispiti za upis u odeljenja i škole za nadarene učenike, polaže se još danas i sutra

Lj. BEGENIŠIĆ

15. 05. 2021. u 09:07

PRIJEMNI ispiti za pojedina specijalizovana odeljenja i škole za talente završeni su, dok će se provera znanja za osmake koji nameravaju da upišu Filološku gimnaziju i specijalizovana jezička odeljenja, kao i specijalizovane smerove gimnazija za biologiju, geografiju i istoriju i scenske i audio-vizulene umetnosti održati danas i sutra.

НАВАЛА НА ЈЕЗИЧКЕ СМЕРОВЕ: Почели пријемни испити за упис у одељења и школе за надарене ученике, полаже се још данас и сутра

Smanjen broj mesta za nadarene za računarstvo i informatiku / Foto I. Marinković

Takođe, tokom vikenda biće i provera sklonosti i talenta za decu zainteresovanu za dizajn, a taj ispit sastoji se iz crtanja, slikanja i vajanja.

Inače, za polaganje prijemnih ispita za upis učenika u specijalizovana odeljenja i škole za ovu školsku godinu prijavilo se ukupno 7.336 kandidata na 4.871 mesto.

Veliko interesovanje đaka je za dvojezična odeljenja, gde na 468 mesta konkuriše 712 đaka, a u filološkim se na 552 mesta prijavilo 803 osmaka.

- Za bilingvalnu nastavu na engleskom jeziku u Desetoj gimnaziji u Beogradu na 30 mesta prijavilo se 198 učenika, što predstavlja najveću zainteresovanost učenika za upis na jedno mesto - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Interesovanje je veliko i za odeljenja za računarstvo i informatiku gde ima 1.040 mesta, a prijavilo se 1.795 osmaka. Inače, ove godine je broj IT odeljenja smanjen, za razliku od prethodnih godina kada je taj broj stalno povećavan, zbog čega je ostajalo upražnjenih mesta, a ponegde nije bilo moguće formirati odeljenja, jer je za to uslov najmanje 15 đaka. Kako bi se to izbeglo, ove školske godine je predviđeno pet odeljenja manje.

Ove godine je skoro duplo više prijavljenih u odnosu na broj mesta i za matematička odeljenja, gde se na 240 mesta prijavilo 418 đaka. Veliko interesovanje je i za sportska odeljenja, gde na 400 mesta konkuriše njih 638.

Navala je i na odeljenja za audio-vizuelne i scenske umetnosti, gde se na 120 mesta prijavilo 214 malih maturanata, za baletske škole konkuriše 136 osmaka na 96 mesta.

U muzičkim školama ima 986 mesta, a konkuriše 1.071 đak, a za 689 mesta u odeljenjima za likovne umetnosti prijavilo se 1.109 osmaka. U odeljenjima za fiziku ima 60 mesta, a prijavilo se 99, za istoriju i geografiju ima 120 mesta, a prijavljeno je 155, za biologiju i hemiju zainteresovano je 186 osmaka, a za njih ima 100 mesta.

REZULTATE OBJAVLjUJU 19. MAJA

ROK za objavljivanje konačnih rezultata prijemnih ispita je 19. maj, a prvi put uvid u rezultate prijemnih ispita biće dostupan onlajn, na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs. Inače, i pored prijemnog ispita, ovi osmaci obavezno polažu i malu maturu, koja se održava 22, 23. i 24. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)