HRVATSKO-SRPSKI ODNOSI: Istorija teških reči i još težih dela (VIDEO)

J. S.

07. 05. 2021. u 21:44

PREDAVANjE Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara „Jasenovac i ustaški genocid u NDH" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ХРВАТСКО-СРПСКИ ОДНОСИ: Историја тешких речи и још тежих дела (ВИДЕО)

Foto: KCNS

- Hrvatsko-srpski odnosi su povijest teških riječi i još težih djela – apostrofirao je Šarić na samom početku predavanja.

Nijedan zločin ne može biti opravdanje za neki drugi zločin koji mu je prethodio, a sukobi između Hrvata i Srba datiraju još iz 1941. pa i ranije. Još su habzburške vlasti insistirale na tome da Zagreb učine centrom antislovenstva kao protivtežu Beogradu.

Ustaški pokret osnovao je Ante Pavelić s ciljem da se stvori nezavisna hrvatska sredina. Osnovana je NDH – država terorističkog karaktera, u kojij su Srbi od prvog dana bili diskriminisani. Zabranjena je ćirilica, Srbi su hapšeni, oduzimana im je imovina. U samo dvadeset dana od postanka NDH, Srbi, Jevreji i Romi doživeli su nezapamćenu tragediju. NDH je bila pod nacističkim i fašističkim protektoratom.

Nakon što je isceniran pseudoustanak srpskog stanovništva, koje je proterano u šume i primorano da se bori za golu egzistenciju, stvoren je izgovor za masovno smeštanje srpskog življa u logore. Jasenovac je samo jedan od njih, ali najmasovniji, najorganizovaniji radni logor i logor smrti, veći i od Aušvica. Jasenovac je posebno ozloglašen zbog varvarskog načina na koji su žrtve ubijane, ali i zbog broja žrtava koje su u Jasenovcu izgubile život.

- Dokle god se hrvatsko društvo ne suoči s ovim zločinima, srpsko-hrvatski odnosi će biti upitni. Nema pomirenja bez pravde, a nema pravde bez istine – zaključio je Šarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega