JEDNO OKO ZA DALJINU, DRUGO ZA BLIZINU: Intervju doktor Mirko Jankov, oftalmolog

I. Kovačić

08. 05. 2021. u 07:20

NOŠENjE maske u vreme pandemije najteže je palo osobama koje nose naočare, jer im se stakla magle, što prilično otežava normalno funkcionisanje.

ЈЕДНО ОКО ЗА ДАЉИНУ, ДРУГО ЗА БЛИЗИНУ: Интервју доктор Мирко Јанков, офталмолог

Foto Privatna arhiva

Zato sve veći broj onih sa oslabljenim vidom razmišlja da se pomoću laserske intervencije trajno reši dipotrije. Međutim, nisu svi kandidati za ovu metodu. Naime, ako ste stariji od 18 godina, dalekovidi ste do plus šest ili kratkovidi do minus osam, laserskom operacijom može sasvim da vam se koriguje vid. Bitno je da su oči kao organ zdrave, da ne bolujete od dijabetesa ili nekog autoimunog oboljenja. Ali, ako istovremeno ne vidite ni na daljinu ni na blizinu, onda se primenom samo jedne metode teško može rešiti dvostruki problem.

U intervjuu, za "Novosti", dr Mirko Jankov, predsednik Srpskog udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga, kaže da je lasersko skidanje dvostruke dioptrije može uspešno izvesti primenom monovizije, gde se jedno oko koriguje za daljinu, a drugo za blizinu, ili se zameni prirodno sočivo i ugradi multifokalno:

- Kod kratkovidosti ili "minus" dioptrija oko je duže, pa se slika stvara ispred žute mrlje, dok je kod dalekovidosti ili "plus" dioptrije oko kraće, pa se slika stvara iza. Kod staračke dalekovidosti sočivo gubi svoju elastičnost i to ide u kombinaciji kako sa normalnim okom, tako i sa kratkovidim i dalekovidim. Znači, ne može se jednim zahvatom rešiti ova različita neprilagodljivost oka.

Dakle, može da im se skine ili "minus" ili "plus"?

- To uvek može, ali nije svejedno koji je pacijent u pitanju. Naime, dalekovidi pacijenti koji imaju i problem sa dioptrijom za čitanje, ne vide bez pomoći ni na daljinu ni na blizinu. Oni će osetiti benefit i samo ako se laserski koriguje dioptrija za daljinu, jer će se za toliko smanjiti dioptrija za blizinu, pa bi nosili mnogo manje naočare samo za čitanje. S druge strane, kratkovidi bez naočara ne vide samo na daljinu, dok blizu mogu da čitaju bez naočara. Kod takvih pacijenata, laserska korekcija dioptrije za daljinu će zapravo da pogorša blizinu, jer sada neće više moći da skine naočare kad čita. Iz tog razloga se preporučuje spomenuta monovizija, gde se na dominantnom oku koriguje dioptrija u potpunosti, a na nedominantnom se ostavi mala kratkovidost, da bi pacijent mogao da čita. Mozak to lepo uskladi, pa pacijent ni ne primećuje da ima dve različite dioptrije na dva oka. Monovizija se, naravno, može primeniti i kod dalekovidih.

Od transplantacije do glaukoma

Koja sve stanja u oftalmološkoj hirurgiji mogu da se operišu primenom lasera?

- Egzajmer laser se koristi za korekciju dioptrije, Femtosekundni čvrsti laser za tranpslantaciju rožnjače, deo LASIK-a i nove metode operacije katarakte, argon laser za fotokoagulaciju retine, YAG laser za sekundarnu kataraktu, Q-switched YAG laser za glaukom.

Ko su idealni kandidati za lasersko uklanjanje dipotrije?

- Pacijent koji ima zdravu rožnjaču, dovoljne debljine da posle laserskog stanjenja može da funkcioniše normalno, ali isto tako pacijent kome je rast oka, a samim tim i rast dioptrije, već zaustavljen. Naime, lasersko skidanje dioptrije, kao i dodavanje ili zamena sočiva, ne zaustavljaju rast dioptrije, nego se za to mora sačekati do oko 18 godine života kod dalekovidosti i do oko 25 godine kod kratkovidosti. Laser uspešno može da skine kratkovidost do oko minus osam, dalekovidost do oko plus šest i astigmatizam do oko šest dioptrija. Za dioptrije veće od ovih nije preporučljivo da se koristi laser, nego je najbolje da se ugradi fakno veštačko sočivo (ICL) uz zadržavanje prirodnog, ili da se zameni afaknim monofokalnim asferičnim ili multifokalnim veštačkim sočivom. Tako se mogu korigovati i izuzetno visoke vrednosti od 20 ili više dioptrija.

Da li je lasersko skidanje dioptrije samo "kozmetološka" stvar ili ozbiljna medicinska metoda?

- Niko ko nosi dioptriju se ne bi složio da je ovo "kozmetološka" operacija. Sa dioptrijom od minus četiri ništa ne možete bez naočara, zimi se magle, sada uz masku još gore, kontaktna sočiva morate da nosite za bavljenje sportom, ali ona su rizik za infekciju, na vetru, plaži i bazenu su nekomforna... Refraktivna hirurgija laserom može da vrati tu slobodu življenja bez naočara i kontaktnih sočiva. Uostalom, u mnogim zanimanjima nošenje naočara ili kontaktnih sočiva nije moguće ili nije preporučljivo. To su radnici u toplanama ili oni koji rade u prljavim uslovima, mehaničari na brodu, električari na banderama ili rovovima, sportisti kontaktnih sportova, vojnici, policajci, vatrogasci...

Smanjenje elastičnosti

Zašto su većini posle 40 godine potrebne naočare za čitanje?

- Problem dioptrije za čitanje, koji se javlja posle 40 godina, nastaje zato što nam sočivo gubi elastičnost i ne može da se dovoljno ispupči da bi podesilo fokus sa daljine na blizinu. Otud naočare nisu potrebne za daljinu, nego se samo dodaje "plus" za blizinu.

Koliko je trajno rešenje laserskog skidanja dioptrije?

- U oko jedan odsto slučajeva dioptrija se malo vrati tokom procesa zarastanja u prvih nekoliko meseci. To može i trebalo bi da se doradi, a onda se očekuje da tako ostane trajno, osim u slučajevima da do porasta oka ipak dođe i posle očekivanog perioda stagnacije. To se najčešće dešava pri nekim hormonskim poremećajima, kao što je dijabetes ili kod nekih žena tokom trudnoće. I u takvim slučajevima dorada je moguća i mnogo godina posle prve intervencije.

Foto Privatna arhiva

Koje su prepreke za lasersko uklanjanje dioptrije?

- To su kontraindikacije tipa da su pacijenti još mladi i nemaju stabilnu dioptriju, zatim bolesti rožnjače, visina dioptrije koja prevazilazi debljinu rožnjače. Komplikacije su, s druge strane, izuzetno retke. Infekcija se dešava kod svega jednog na 10.000 pacijenata. Važno je da se zna da je to ista verovatnoća kao da dobijete infekciju kad nosite konaktna sočiva, a to većina pacijenata koja ih nosi ni ne zna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)