KOMANDANT LEŠI IM HEROJ: Albanci potvrđuju da na jugu Srbije podižu kompleks u čast Ridvana Ćazimija

J. STOJKOVIĆ

21. 04. 2021. u 09:21

PREDSEDNIK Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa potvrdio je, za "Novosti", da su na uzvišenju iznad Velikog Trnovca počeli radovi na izgradnji objekta posvećenog komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) Ridvanu Ćazimiju, poznatog i kao komandant Leši.

КОМАНДАНТ ЛЕШИ ИМ ХЕРОЈ: Албанци потврђују да на југу Србије подижу комплекс у част Ридвана Ћазимија

Obeležje Ćazimiju u Velikom Trnovcu / Foto P. Milošević

- Može se nazvati memorijalnim kompleksom, spomen-parkom ili nekim trećim imenom, ali će u suštini to biti mesto na kome će se negovati sećanje na komandanta Lešija. To je deo naše istorije, država treba da prihvati da postoje ljudi koji su deo te istorije. Oni su amnestirani, pa mi iz Bujanovca, Preševa i Medveđe komandanta Lešija doživavljamo kao heroja naše novije istorije - rekao je Mustafa.

On nije mogao da kaže kad će radovi biti završeni, niti da li za izgradnju postoje dozvole, jer, kako navodi, on nije deo inicijative za izgradnju.

Svake godine kada se obeležava datum završetka sukoba na jugu Srbije, aktuelizuje se priča o spomenicima podignutih palim borcima i sa jedne i sa druge strane. Takvih spomenika je, prema nezvaničnoj evidenciji, ukupno deset, s tim što je čak sedam podignuto pripadnicima OVPBM.

U selu Dobrosin na ulazu u selo nalazi se spomenik braći Šaipu i Isi Saćipi koji su ubijeni 25. januara 2000. godine. Na pola puta između sela Dobrosin i Lučane nalazi se i obeležje Ekremu Hodži i Betimu Berišiju iz Prizrena, kao i Škeljzenu Krasnićiju iz Orahovca. Između Lučana i Končulja nalazi se i memorijal Fatmiru Ibišiju, a u selu Lučane pored džamije nalazi se spomenik Artanu Abaziju, komandantu OVPBM iz Miratovca.

Na brdu Guri gat kod Velikog Trnovca nalazi se spomenik na mestu gde je ubijen Ridvan Ćazimi - komandant Leši, koji je ubijen maja 2001. U samom centru sela - na mestu ukopa - nalazi se još jedan njegov spomenik, oko koga se kao oko svetinje okupljaju lokalni Albanci. Na seoskom groblju u Končulju nalazi se spomenik Vebi Redžepiju koji je poginuo 23. maja 2001.

U Oraovici je 2015. godini počela izgradnja spomen-kompleksa kod brane akumulacionog jezera, gde je poginulo pet pripadnika OVPBM. Ovaj projekat je nakon brojnih pritisaka - obustavljen. Planiran je veliki kompleks, ali se ispostavilo da je posredi bila samo namera da se izazove provokacija.

OBELEŽJA I POGINULIM ŽANDARMIMA

IZNAD sela Lučane nalazi se spomen-kompleks pripadnicima Žandarmerije stradalima na jugu Srbije. U selu Čar nalazi se spomen-ploča posvećena žandarmu Ljubiši Veljkoviću, koji je na tom mestu poginuo. Na brdu Sveti Ilija kod Vranja, gde su život izgubili kapetani, rodom iz Pljevalja, Veliša Kijanović i Đurko Bojović nalazi se obeležje. U centru Vranja 2008. je otkriven memorijal civilima, vojnicima i policajcima žrtvama NATO bombardovanja ali i sukoba do 2001. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća