TELO MU NIKADA NISU NAŠLI: Saša na večnoj straži - Otkriven mural vojniku iz Vreoca, nastradalom na Košarama (FOTO)

B. PUZOVIĆ

16. 04. 2021. u 19:39

U CENTRU Lazarevca, kod Rudarske česme u glavnoj Karađorđevoj ulici, otkriven je i osveštan mural sa likom Saše Ivankovića, iz Vreoca, koji je, kao dvadesetogodišnjak, redovni vojnik, nestao u toku bitke na Košarama, na KiM, 16. aprila 1999. godine, za vreme NATO agresije.

ТЕЛО МУ НИКАДА НИСУ НАШЛИ: Саша на вечној стражи - Откривен мурал војнику из Вреоца, настрадалом на Кошарама (ФОТО)

Foto: V. N.

Njegovo telo nikada nije pronađeno, deceniju kasnije zvanično je proglašen mrtvim, a njegovi roditelji u međuvremenu su preminuli, svakoga dana željno iščekujući da se njihov jedinac pojavi na kapiji porodičnog dvorišta.

Veliki mural oslikali su lazarevački umetnici Tamara Mitrović i Vladimir Petrović, na inicijativu Udruženja građana "Centar za edukaciju i motivaciju" i Mesne zajednice Vreoci. Na groblju Crne međe u Lazarevcu, gde počiva njegov prazan kovčeg, na spomenik poginulom mladiću položeni su venci i cveće.

Ivanković nije morao da ide u vojsku, jer je bio staratelj majci Gordani i ocu Milomiru, koji su bili invalidi. Ipak, nije želeo da tu mogućnost iskoristi, u vojsku je otišao krajem 1998. godine. Posle obuke u kasarni u Valjevu, prekomandovan je u Beograd, a kad je počelo NATO bombardovanje njegova jedinica premeštena je na Košare. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, njegovi najbliži saznali su da se Saša vodi kao nestao u ratnim dejstvima.

Foto: Privatna arhova

Savet Mesne zajednice Vreoci, stanovnici lazarevačkog naselja Rasadnik i Rasinska brigada tadašnje Vojske SRJ, podneli su zahtev da Saša Ivanković dobije ulicu u ovom poznatom rudarskom gradu. Predloženo je Gradskoj opštini Lazarevac da sadašnja Leskovačka ulica u naselju Rasadnik ponese ime hrabrog vojnika. U tom naselju, naime, većinom žive građani koji su se doselili iz Vreoca, odakle je bio Ivanković.

- Oslikavanjem veličanstvenog murala, a nadamo se i skorim imenovanjem ulice po njemu, Saša će, duhom i sećanjem na najlepši način biti vraćen u svoj rodni Lazarevac - kaže njegov brat od strica Velisav Ivanković. - Svako ko bude prošetao centrom Lazarevca, moći će da vidi još jednog heroja, koji je najzad izvučen iz zaborava. Biće oslikan i mural posvećen Nikoli Nikoliću, Lazarevčaninu koji je stradao za vreme NATO agresije na KiM. Saša je istinski heroj i zaslužuje više od murala. Drago mi je da starešine i saborci svake godine odaju poštu našem Saši, koji je ostao na večnoj straži, iznad vrhova Košara.

Foto: V. N.

MAJKA VEROVALA DA ĆE SE VRATITI

- SAŠINI roditelji bili su presrećni kad se rodio, rastao, stasao u lepog i dobrog mladića - sećaju se njegovi najbliži rođaci. - Sašina majka Gordana je do kraja života verovala da će se odnekle njen jedinac ipak pojaviti. Na samrti, Gordanine poslednje reči, očiju punih suza, bile su: "Doći će Saša, molim vas, pazite ga i čuvajte."

Foto: Privatna arhova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!