POLICIJA ISTRAŽUJE LAŽNE DIPLOME: Univerzitet u Kragujevcu tužilaštvu predao dokaze o neregularnostima na fakultetima

Lj. B.

31. 03. 2021. u 09:11

TUŽILAŠTVU i policiji dostavili smo dokaze o nelegalnom izdavanju 22 diplome Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu medicinskim sestrama iz Hrvatske i još 15 diploma doktora nauka stečenih na različitim fakultetima, pretežno za mendžement i ekonomiju koje su izdate građanima sa Kosova i iz Severne Makedonije.

ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ: Универзитет у Крагујевцу тужилаштву предао доказе о нерегуларностима на факултетима

Foto: M. Luković

Na univerzitetu ne postoji nijedan dokaz da su oni upisali doktorske studije, nema podataka o položenim ispitima, nostrifikaciji prethodno stečenih diploma i nema traga o uplaćenom novcu za školovanje. Postoje samo diplome koje su im izdate.

Ovo nam je rekao rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. Nenad Filipović, koji je naveo i da je kragujevački univerzitet već poništio 22 diplome koje je 2014. godine izdao Fakultet medicinskih nauka medicinskim sestrama iz Hrvatske.

- Diplome su poništene medicinskim sestrama koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu Evropskog centar za mir i razvoj (ECPD), koji nije bio registrovan u Hrvatskoj, ni kod nas nema akreditaciju. Hrvatska je zbog toga zabranila izvođenje nastave, a deo studenata upisao je treću godinu na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, bez ikakve potrebne dokumentacije - kaže profesor Filipović.

Za Univerzitet u Kragujevcu, zakoniti i legalni su samo akreditovani studijski programi realizovani po zakonima Srbije, ističe rektor Filipović i naglašava da se na fakultete ovog univerziteta stranci mogu upisivati ako ispune uslove - treba da nostrifikuju prethodno stečenu diplomu, opredele se za program koji bi pohađali na srpskom jeziku ili za program na stranom jeziku ukoliko je akreditovan i plate školarinu.

U SPORAZUMU NEMA NASTAVE

EVROPSKI centar za mir i razvoj (ECPD) je naučnoistraživačka ustanova koju su osnovale Ujedinjene nacije odnosno Univerzitet za mir UN. Ima mrežu odeljenja na Balkanu, a njihovo sedište u našoj zemlji je u Beogradu. Inače, Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu sa ovom organizacijom potpisao je ugovor 2002. godine, a obnovio ga 2011, a od tada je potpisano još nekoliko sporazuma. Međutim, nijedan sporazum ne predviđa organizovanje nastave i polaganje ispita po studijskim programima ECPD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu