ČUVARI PROŠLOSTI: Iduće godine započeće gradnja novog zdanja Biblioteke Matice srpske

J. SIMIĆ

22. 03. 2021. u 13:30

POČETKOM naredne godine započeće izgradnja zdanja Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, a time će u ovoj ustanovi, čuvaru ognja srpske naučne i književne misli, biti rešen dugogodišnji problem nedostatka odgovarajućeg prostora za arhiviranje dragocenih dokumenata iz naše kulturno-naučne istorije.

ЧУВАРИ ПРОШЛОСТИ: Идуће године започеће градња новог здања Библиотеке Матице српске

Foto N. Karlić

Inicijativu za izgradnju zgrade na 13.300 kvadratnih metara pokrenula je uprava Biblioteke, a Pokrajinska vlada odlučila je prošle nedelje da za pripremne radove izdvoji 15 miliona dinara. Nova zgrada gradiće se uz već postojeće zdanje Matice srpske i njene Biblioteke.

- Do sada je sproveden postupak javne nabavke za izradu idejnog rešenja, koje bi trebalo da bude završeno do sredine aprila 2021, a glavni projekat do kraja novembra. Početak radova može se očekivati 2022. godine, odnosno nakon obezbeđivanja novca za izgradnju - kazao je, za "Novosti", Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

AMBIJENTALNA CELINA

NOVA zgrada, kako nam je rekao Mirović, činiće ambijentalnu i arhitektonsku celinu sa postojećim zdanjem, u kojem se nalazi sedište Matice srpske i Biblioteke, a o tome će se u postupku projektovanja izjašnjavati nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Igor Mirović, Foto N. Karlić

Mirović procenjuje da će u novu zgradu moći da se smesti oko dva miliona publikacija.

Ovim značajnim projektom sakupiće se na jednom mestu i sačuvati različita izdanja: knjige, novine, listovi, atlasi, sve što karakteriše našu najstariju književnu, kuturnu i naučnu instituciju. Do sada je veliki deo tih dokumenata, usled prepunjenosti magacina i svakodnevnog priliva nove građe, bio privremeno razmešten na nekoliko lokacija u Novom Sadu.

Selimir Radulović, Foto D. Dozet

- Izgradnja novog zdanja podrazumevaće i povećanje broja zaposlenih, prvenstveno bibliotekara i knjižničara. Stvoriće se uslovi za prijem mlađih i stručnih kadrova, i reorganizaciju pojedinih primarnih poslova - najavljuje prvi čovek Pokrajinske vlade.

Izgradnjom novog magacinskog prostora, Biblioteka Matice srpske najzad će rešiti problem smeštaja publikacija i dobiti moderan objekat po najsavremenijim standardima.

Postojeća zgrada Biblioteke Matice, posle gotovo dve decenije izgradnje, otvorena je 2007. godine, ali je u međuvremenu i ona postala "pretesna", jer čuva više od tri miliona knjiga i dokumenata svih vrsta.

Koliko je za Biblioteku, koju su u sastavu Matice srpske naši umni preci osnovali u Pešti 1826, a u Novi Sad je preselili 1864. godine, značajna buduća zgrada, svedoče i reči upravnika Selimira Radulovića koji je na jednoj ranijoj prigodnoj svečanosti rekao da knjige obesmrćuju čoveka i da su one ono najbolje "u svetu koji škripi i preti da se sruši".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere