SARADNJA MATICE SRPSKE I ZRENJANINA: Izučavanje i doprinos kulturi i istoriji Banata (FOTO)

B. GRUJIĆ

12. 03. 2021. u 19:51

PREDSEDNIK Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina potpisali su danas protokol o saradnji.

САРАДЊА МАТИЦЕ СРПСКЕ И ЗРЕЊАНИНА: Изучавање и допринос култури и историји Баната (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Ovaj dokument podrazumeva realizaciju brojnih aktivnosti i projekata od zajedničkog interesa, u kojima se posebno ističe izučavanje srpske građanske kulture, srpskog nacionalnog pokreta, istorija i kultura srpskog naroda u Banatu.

Prof. dr Dragan Stanić istakao je ogroman doprinos Banata, uz napomenu da je Zrenjanin iznedrio plejadu značajnih pisaca, kao što su Aleksandar Sandić, Todor Manojlović, Vujica Rešin Tucić, Vojislav Despotov i brojni drugi, čiji bi opus trebao da bude predmet istraživanja i saradnje.

- Ogroman je istraživački prostor ne samo u književnosti, nego i u ostalim oblastima, a dotakli smo i istoriju sporta, pa istoriju privrede u Zrenjaninu, sve su to stvari od važnosti za ovaj grad i jasno je da su u pitanju dugogodišnji projekti na kojima će se raditi - naglasio je Stanić.

Gradonačelnik Zrenjanina, koji je u 2021. godini Evropski grad sporta, Simo Salapura, uz neiscrpno blago Matice srpske, koje širi vidike i pomaže da se istorija shvati kao vodilja u budućnost, istakao je aktivnost Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, koje je jedno od najaktivnijih u Srbiji.

- Dva istorijska događaja posebno su značajna, radi se o Bečkerečkom programu, veoma važnom političkom dokumentu za organizovanje srpskog naroda u okviru austrougarskih institucija vlasti i događaju od neprocenjivog istorijskog značaja, osnivanju prvog Srpskog narodnog odbora na teritoriji Vojvodine, upravo u Zrenjaninu, koji je inicirao da se realizuje vekovna ideja pripajanja Vojvodine matici Srbiji - istakao je Salapura.

MATICA SRPSKA ODUVEK DOMAĆIN U BANATU

KAKO je naglasio Milan Bjelogrlić, direktor zrenjaninske Biblioteke, njegov grad je samo uslovno "gost Matice srpske", koja je u Banatu oduvek "na svom terenu", na šta ukazuje i zanimljiv istorijski detalj, kada je, prilikom preseljenja iz Pešte u Novi Sad, 47 paketa knjiga preneto brodom "Napredak" bečkerečkog trgovca Jovana Forovića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?