NASTAVNIKA ČEDU VOLE I ĐACI I KOLEGE: Čedomir Čolić (65) čitav radni vek proveo u školi "Aleksa Dejović" u Sevojnu kao profesor fizičkog

J. DINČIĆ

20. 03. 2021. u 10:38

U UŽIČKOM kraju za nastavnika fizičkog vaspitanja Čedomira Čolića govori se samo u superlativu.

НАСТАВНИКА ЧЕДУ ВОЛЕ И ЂАЦИ И КОЛЕГЕ: Чедомир Чолић (65) читав радни век провео у  школи Алекса Дејовић у Севојну као професор физичког

Foto Privatna arhiva

On je omiljeni nastavnik među učenicima u Osnovnoj školi "Aleksa Dejović" u Sevojnu, najdraži trener u gimnastičkom klubu "Sevojno" i cenjeni kolega u školskom kolektivu. U zasluženu penziju je otišao pre nekoliko nedelja posle 44 godine radnog staža i sa navršenih 65 godina života.

Svoje snove o nastavničkoj karijeri počeo je da sanja davne 1976. godine kada se zaposlio u Valjaonici bakra u Sevojnu kao mašinbravar u mašinskoj radionici. Samo dve godina kasnije, uz veliki trud i zalaganje upisao je Pedagošku akademiju u Tuzli na odseku fizičko vaspitanje.

- Akademiju sam završio 1981. godine, nakon čega sam upisao Fakultet za fizičku kulturu Sarajevo, gde sam diplomirao 1984. godine, u vreme zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu - započinje svoju priču, za "Novosti", nastavnik Čeda.

- U seoskim školama užičke opštine Karan, Ribaševina i Bioska počeo sam da radim 1981. godine, da bih samo godinu dana kasnije umesto Bioske prešao na Čakovinu.

TRENERSKA KARIJERA

OSIM profesorskog posla Čeda je godinama radio i kao trener u Gimnastičkom klubu "Sevojno", sa kojim je osvojio mnogobrojna priznanja i medalje. Plan mu je da i u penzionerskim danima nastavi sa ovim pozivom u kojem uživa da radi.

Od 1984. godine prelazi u Osnovnu školu "Aleksa Dejović" u Sevojnu, gde je dočekao penziju. Ističe i da je još kao osnovac znao da će biti nastavnik fizičkog, jer se oduvek bavio sportom, koji ga je privlačio i činio srećnim. Priseća se i da je na početku profesorske karijere, kao student uz rad, morao dosta da odsustvuje sa časova, što je učenicima trebalo da nadoknadi kroz vannastavne aktivnosti.

- Učenike sam često vodio na izlete, uglavnom pešice, od Čakovine do hotela "Omorike" na Tari, što je bilo oko 20 kilometara - dodaje Čeda. - Uz redovnu nastavu, organizovao sam školske turnire, vodio decu na razna takmičenja opštinska, okružna i republička iz različitih sportova.

Dodaje i da je tokom bogate karijere morao da se nosi i sa različitim novinama koje su sa sobom donosile reforme obrazovanja. Uspešno je prevazilazio svaku prepreku, a sa učenicima uspevao da pronađe zajednički jezik. Penziju je umesto crvenog dnevnika dočekao sa elektronskim, što kako kaže nikada nije mogao ni da nasluti. Za penzionerske dane ima brojne planove. O pčelarstvu kao hobiju dugo razmišlja ali i dodaje da je mnogo mogućnosti za neko novo penzionersko zanimanje. Za kraj ističe samo da je sreće, ljubavi i zdravlja a za ostalo će lako.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024