AKO GAZDA KASNI SA PLATOM, MORA DA ISPLATI NOVI MINIMALAC: Savez samostalnih sindikata poziva poslodavce da poštuju zakon

J. Ž. S.

18. 01. 2021. u 08:30

MINIMALNA cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u 2021. godini po radnom času iznosi neto 183,93 dinara i ukoliko je poslodavac nije isplatio na vreme, on mora radniku da da iznos koji važi u vreme kada mu isplačuje novac.

АКО ГАЗДА КАСНИ СА ПЛАТОМ, МОРА ДА ИСПЛАТИ НОВИ МИНИМАЛАЦ: Савез самосталних синдиката позива послодавце да поштују закон

Foto: B. Gajić

To znači, da minimalna neto cena rada za decembar mesec 2020. godine, koja se u punom iznosu isplaćuje u januaru 2021. godine, iznosi 33.843 dinara, odnosno 183,93 dinara po radnom satu.

- Poslodavac je dužan da minimalac isplati zaposlenom u visini koja se određuje na osnovu Odluke o minimalnoj ceni rada koja važi za mesec u kojem se isplaćuje, bez obzira za koji se mesec isplaćuje. To znači npr. kada se u januaru 2021.godine bude isplaćivala minimalna zarada za decembar 2020. godine, ili za bilo koji drugi mesec iz prošle. godine,  gazdane sme da primenjuje  minimalnu cenu rada po radnom času u visini od od 172,54 dinara koja je važila do 31. decembra.


Minimalac od 33.843 dinara, uvećava se još za iznos regresa za godišnji odmor, naknade za ishranu u toku rada, obuhvata i naknadu za minuli rad, za rad u dane praznika (državnih i verskih), kao i noćni i prekovremeni rad.

Pojedini poslodavci ne poštuju odredbe Zakona o radu koje se odnose na minimalnu zaradu, pa u Savezu samostalnih sindikata Srbije mole sve radnike da im se u ovakvim slučajevima obrate, kako bi nastali problem što efikasnije rešili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRUDILA SAM SE DA BUDEM JAKA: Pevačici pred izlazak na binu rekli da joj je član porodice preminuo