ISTORIČARI moraju da postave pitanje: kada je jugoslovensko političko vođstvo prestalo da bude jugoslovensko, kada je postalo nacionalno, partikularno i u kojim sve vidovima?

Miloje D

07.01.2021. 11:40

Kardelj je očigledno bio u pravu, kao i ostali koji su Jugoslaviju doživljavali kao usputnu tvorevinu. Srbima je problem što smo većinski imali drugačiju predstavu koja je srušena u paramparčad.

doktor

07.01.2021. 14:32

Ne treba preterivati u oceni Titove mudrosti . Nije Tito sve radio posle nekog dugog filozofskog razmisljanja nego je i on svaki cas menjao koncept i probao nesto "novo". Kome je to "novo" koristilo i da li je u opste koristilo vidimo ili ne, danas ! Ne treba propustiti iz vida cinjenicu da su Cosic i ostali veliki Srbi ( komunisti ) uvek bili uz Tita i pratili svaki njegov potez , i uzgred ga cuvali i divili mu se .Posle Titove smrti , napadati ga i osudjivati je vise nego bedno . Ispunjavati sve Titove "naredbe", putovati " Galebom " po svetu , nikada se pobuniti protiv neke odluke je vise nego ne moralno . Mislim da ce i Cosic morati da se suoci sa istorijom kao i Tito !

Dragoqub Zbiljić

07.01.2021. 16:14

Док су други радили на подизању својих националних идентитета, Србима је било наметнуто срозавање њиховог националног идентитета, напуштање свога писма, игнорисање Српске православне цркве. За то су се утркивали српски политички и државни комунистички руководиоци ко ће да да већи допринос у расрбљивању и затирању (замењивању) српске ћирилице међу Србима хрватском абецедом. Ово последње се данас чини и поред уставне заштите ћирилице јер се Срби још нису научили да се Устав сачињава да би га власт у пракси примењивала. Српски лингвисти и данас се баве језиком и његовим нормирањем као у време Југославије и српскохрватског језика.