TIODOROVIĆ: Nove mere nisu zaključavanje! Evo šta očekuje građane Srbije za vikend

Tanjug

02. 12. 2020. u 08:03

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je rekao da će tokom vikenda biti zatvoreni svi objekti, izuzev apoteka, prehrambenih prodavnica, dostave hrane i pumpi i da će tako biti naredna dva vikenda, do 15. decembra.

ТИОДОРОВИЋ: Нове мере нису закључавање! Ево шта очекује грађане Србије за викенд

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Ne tražimo tri meseca, ali tražimo da tako bude bar do 15. decembra. Da izdržimo to, pa ćemo da procenimo da li ćemo nastaviti u tom trendu ili ćemo imati efekte, pa ćemo moći da ublažavamo mere. Na taj način ćemo smanjiti socijalne kontakte - rekao je sinoć Tiodorović gostujući na RTS.

On je dodao da nove mere nisu zaključavanje.

- Ne bih upotrebio takav izraz. Ne radi se o vanrednom stanju, već o ograničenom radnom vremenu -naveo je Tiodorović i dodao da je on i ranije bio za to da se objekti zatvaraju i pre 17 časova.

- Bio sam za to da se ranije zatvore i ne bismo imali "crni petak". Mislim da je to mera koja je trebalo ranije da se primeni - dodao je.

Tiodorović je kazao da se ne razmatra uvođenje policijskog časa, niti vanrednog stanja.

- Nadam se da će vlada da usvoji ove mere u četvrtak. Pijace smo ostavili otvorene, mada je i tamo pojačan rizik, a za vikend će raditi do 15 časova - kazao je niški epidemiolog.


On je pojasnio i zašto deca do deset godina mogu da idu u školu, navodeći da ona nemaju receptor AC-2, koji je neophodan da bi se virus vezao za ćeliju.

Istu preporuku je dala či Svetska zdravstvena organizacija, a to je, kaže Tiodorović, da deca u tom uzrastu treba da idu u školu jer za njih nema opasnosti, osim za onu koja imaju astmu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)