STRANCI KONTROLIŠU TRŽIŠTE. Srpska akademija nauka traži od nadležnih da reše status Zavoda za udžbenike

J. Ž. S.

28. 11. 2020. u 08:51

DA bi se očuvalo dostojno mesto Zavoda za udžbenike, kao ustanove od posebnog nacionalnog značaja, trebalo bi doneti novi Zakon o udžbenicima koji bi bio sličan onome koji je važio od 1973. do 1993. godine.

СТРАНЦИ КОНТРОЛИШУ ТРЖИШТЕ. Српска академија наука тражи од надлежних да реше статус Завода за уџбенике

Foto D. Dozet

Zavod je na rubu propasti, a nijedna ozbiljna i nezavisna država ne bi smela da dozvoli da objavljivanje udžbenika od ključnog značaja za obrazovanje i vaspitanje, kao i očuvanje nacionalne svesti bude prepušteno jednoj stranoj državi, kao što je sada slučaj.

Ovim rečima se Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti u petak obratilo javnosti ukazujući na ozbiljne probleme sa kojima se godinama unazad suočava Zavod za udžbenike. Po njihovom mišljenju programima srpskog jezika, likovne i muzičke kulture, kao i istorije i geografije trebalo bi isključivo da se bavi domaći izdavač.

- Tržište udžbenika je trenutno izvan državne kontrole, što je neshvatljivo, štetno i neprihvatljivo za bilo koju uređenu državu - kažu u SANU. - Nisu ni svi ravnopravni, jer je Zavod jedini u obavezi da štampa niskotiražna izdanja i raspisuje tendere. U izdavačkoj delatnosti privatnih izdavača, kojih ima više desetina, nema prave kontrole ni u oblasti tiraža, niti prodaje, a upitan je i njihov kvalitet.

Obećanja da će se liberalizacijom tržišta poboljšati kvalitet, nažalost, nisu urodila plodom, kao ni to da će država od privatnika ubirati veći porez nego što ga plaća Zavod.

Dr Milorad Marjanović, v. d. direktora Zavoda za udžbenike, navodi da je istina je da se poslednjih godina suočavaju sa teškoćama u poslovanju i to je po njemu posledica nerazumno izvršene liberalizacije tržišta udžbenika i prodora privatnih, pa i stranih izdavača, iza kojih stoje interesi koji nisu u skladu sa načelima obrazovne, naučne i kulturne politike našeg društva.

- Sadašnje rukovodstvo Zavoda obraćalo se relevantnim državnih organima ukazujući na potrebu da se Zavod vrati na poziciju ustanove od strateškog značaja. Novom ministru prosvete, 23. novembra, predsednik Nadzornog odbora i ja uputili smo argumentovano pismo kojim tražimo da država snažnije zaštiti javni interes u oblasti izdavaštva udžbeničke literature - kaže Marjanović.

On naglašava da je uveren da će ministar pozitivno reagovati na njihov zahtev.

- Saopštenje Izvršnog odbora SANU i Odeljenja istorijskih nauka predstavlja podršku stavovima koje smo izneli u pismu ministru - ističe v. d. direktora.

OBJAVILI 400 MILIONA NASLOVA

ZAVOD za udžbenike od svog osnivanja do danas objavio je više od 400 miliona naslova za sve nivoe obrazovanja, priručnike, monografije, leksikografska izdanja... Tu su i sabrana i izabrana dela Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Stojana Novakovića, Stevana Mokranjca...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Smeštanje najstarijih članova porodice u dom za stare