NOVI STANOVI ZA 106 PORODICA: Deset godina od nezapamćenog podrhtavanja tla u kraljevačkom kraju, privodi se kraju i sanacija

G. ĆIROVIĆ

03. 11. 2020. u 09:50

OD 3. novembra 2010. kada je zemljotres snage 5,4 rihtera, kakav se ne pamti u ovom kraju, u 1.56 zadesio usnulo Kraljevo i okolinu prošlo je tačno deset godina.

НОВИ СТАНОВИ ЗА  106  ПОРОДИЦА: Десет година од незапамћеног подрхтавања тла у краљевачком крају, приводи се крају и санација

Foto G. Šljivić

I, posle jedne decenije, konačno se nazire i završetak potpune sanacije posledica tog potresa.

Do kraja ove ili do početka naredne godine očekuje se završetak izgradnje novog objekta Zavoda za javno zdravlje (ZzJZ) koji se od 2011. gradi na istom mestu gde je srušena stara zgrada ove ugledne zdravstvene institucije. Posle šest godina stagnacije u gradnji, birokratskih peripetija, brojnih izmena i dopuna projektne dokumentacije, izgradnja nove zgrade ZzJZ konačno je u završnoj fazi.

- Kroz program Vlade Srbije "Obnova objekata javne namene" izdvojeno je 137 miliona dinara - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. - Zaposlenima u ZzJZ dugujemo veliku zahvalnost za ogromno, danonoćno angažovanje u borbi protiv kovida 19 i zato ćemo se, posle useljenja, potruditi da pomognemo pri nabavci opreme kako bi ova ustanova proširila svoje dijagnostičke mogućnosti i iskazala sav svoj potencijal.

Obnova Pomoć je stizala sa svih strana, Foto G. Šljivić

NOĆ BEZ SNA

TOG 3. novembra 2010. izgledalo je kao da se spokoj više nikada neće vratiti u ojađeni grad na Ibru. Ruševina je bilo na sve strane. Uz dvoje sredovečnih Stašića, Nataliju i Sinišu, koji su zauvek ostali pod zidinama porodične kuće u Grdici, pod ruševinama je bilo još 180 teže ili lakše povređenih Kraljevčana. Za samo tridesetak sekundi zemljotres je gotovo razorio gradsko i prigradsko jezgro, najviše naselja - Gradska kolonija, Sijaće polje, Jarčujak i Grdica, u kojima su nastradale cele ulice, ali i obližnja sela Sirču, Šumarice i Vitanovac.

Istovremeno, realizacija prvog dela Projekta urbane regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, teško oštećenog u zemljotresu, čija sanacija, prema procenama stručnjaka, nije bila moguća, takođe je u završnoj fazi. Ovaj kapitalni projekat, jedan od najznačajnijih u gradu na Ibru u proteklih nekoliko decenija, podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta i na tom mestu izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. A prva zgrada sa 106 stanova, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, uskoro bi trebalo da bude useljena.

Šteta U zemljotresu oštećene i porušene brojne kuće, Foto G. Šljivić

- Ukupna vrednost ovog projekta, kojim bi se za 366 porodica obezbedio novi krov nad glavom i više nego pristojni uslovi za život, procenjena na oko 13,5 miliona evra - dodaje Terzić. - Vlasnici će u novim višespratnicama dobiti stanove iste veličine bez ikakve nadoknade, a oni koji dobiju veću kvadraturu plaćaće te dodatne kvadrate na rate više godina i po cenama nižim od tržišnih.

OSLOBOĐENI OPTUŽBI

PROŠLOGODIŠNjOM presudom Višeg suda, svih 16 optuženih da su tokom sanacije posledica zemljotresa navodnom zloupotrebom službenog položaja i malverzacijama oštetili gradski i republički budžet za više od 100 miliona dinara, među kojima i bivši gradonačelnik Ljubiša Simović - oslobođeni su optužbi!

Posle višegodišnje istrage, veštačenja, zamene sudskih veštaka, raznih dopuna i žalbi, pravno-političkih nedoumica i brojnih spekulacija, tako je stavljena tačka na aferu "Zemljotres".

Najveći deo sanacije posledica zemljotresa u gradu na Ibru odrađen je za samo 11 meseci.

Novo Završetak zgrade Zavoda za javno zdravlje do kraja godine, Foto G. Šljivić

Pomoć od oko tri milijarde dinara za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada, u različitim iznosima i na osnovu procene štete stručnih komisija ukupno je dobilo oko 80.000 Kraljevčana. Zahvaljujući donatorima i državi, umesto potpuno porušenih sagrađene su 462 nove, montažne kuće, dok je popravljeno 13.000 porodičnih kuća. Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja