NAJGORE TEK DOLAZI: Dr Kon najavio više od 2.000 zaraženih u Beogradu za 24h, a prof. Kočović otkriva da je glavni udar ove nedelje (FOTO)

Novosti online

02. 11. 2020. u 17:37

REKORDI po broju novozaraženih od korona virusa u Srbiji padaju iz dana u dan, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) naša zemlja se trenutno nalazi u tamno-ljubičastoj zoni, šestom od devet stepena kovida-19, bolnice se veoma brzo pune, raste i broj preminulih, kao i pacijenata na respiratorima, ali su svi stručnjaci jedinstveni u oceni - najgore tek dolazi!

НАЈГОРЕ ТЕК ДОЛАЗИ: Др Кон најавио више од 2.000 заражених у Београду за 24х, а проф. Кочовић открива да је главни удар ове недеље (ФОТО)

Foto: Tanjug/Slobodan Maljević

Da ćemo već ove nedelje, samo u Beogradu najverovatnije imati preko 2.000 zaraženih za 24 sata najavio je član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, a još crnje prognoze ima prof. Petar Kočović koji pomoću matematičkih modela i formula prati kretanje epidemije korona virusa u celom svetu.

Kako se može videti na najnovijoj grafici, Srbija će se uskoro veoma približiti brojci od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a glavni udar u ovom trećem talasu mogao bi da bude već za četiri-pet dana, dakle krajem ove nedelje!

Međutim, ma koliko ovo delovalo alarmantno, u prognozi postoje i dobre stvari. Naime, ako se obistini računica, već oko 10. novembra moglo bi da dođe do blagog pada broja novozaraženih. Podsetimo, ranije prognoze su najavljivale da bi se pik ovog trećeg talasa mogao dostići u periodu između 5. i 20. novembra...

Prof. Kočović je veoma slikovito dočarao i sličnosti i razlike između sva tri korona talasa koja su pogodila Srbiju. Prvi, prolećni, trajao je 82 dana, imali smo 11.227 zaraženih i 239 umrlih. Drugi letnji trajao je 110 dana, registrovan je 21.181 slučaj, a preminule su 494 osobe.

Konačno, u dosadašnjem toku trećeg talasa, koji traje već 50 dana, zabeležili smo 16.797 obolelih i 100 preminulih. A sa 184 zaražene osobe na 100.000 stanovnika, Srbija ima skoro dva i po puta više od svetskog proseka.

KAKO FUNKCIONIŠU PRORAČUNI?

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije za "Blic" Kočović.

(Blic.rs.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...