"ZAŠTO U APRILU KARANTIN, A SAD KAD OBARAMO REKORDE - NE?" Kisić o oštrim merama koje su se primenjivale u prvom talasu korone

Tanjug

23. 10. 2020. u 16:16 >> 16:33

ZAMENICA direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je vanredno stanje u Srbij izbog kovida bilo uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas kovida19 koji se širio Evropom kao cunami, i zato što u početku nije bilo dovoljno testova i respiratora i zdravstvenih kapaciteta.

ЗАШТО У АПРИЛУ КАРАНТИН, А САД КАД ОБАРАМО РЕКОРДЕ - НЕ? Кисић о оштрим мерама које су се примењивале у првом таласу короне

Foto: Tanjug

- Na samom početku ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen. Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali - rekla je ona na konferenciji odgovarajući na pitanje novinara zašto se sada ne uvodi vanredno stanje kao pre kada imamo više pozitivnih.

Kisić Tepavčević kaže da je su najugroženiji bili najstariji i oni u staračkim domovima i da je prioritet države bio da se preventivno deluje merama i da se to spreči u početku.

Prvi talas korone se čirio kao cunami i mi smo hteli da razvučemo epidemiološku krivu, dodala je ona.

Ističe da su u međuvremenu nabavljeni testovi i respiratori, otvorene su nove laboratorije i otvoreni novi kapaciteti.

Takođe, Kistić Tepavčević dodaje da su se svi nadali da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je korona virus u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

- Sada u apsolutnim brojevima jeste više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, imamo i više kapaciteta nego pre, za koje se nadam da ih nećemo nikad iskoristiti - naglasila je ona.

Na pitanje zašto se ne objavljuje broj zaraženih po gradovima na dnevnom nivou, ona je rekla da postoje ti podaci i da će ih učiniti dostupnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM: Padao grad veličine oraha, ulice popljavljene - haos širom zemlje (FOTO/VIDEO)