JOŠ SEDAM KUĆA SPREMNO NA USELJENJE: Povratnici na Kosovu i Metohiji dobijaju domove

D.Z.

15. 10. 2020. u 20:35

SEDAM interno raseljenih i povratničkih porodica u opštinama Obilić i Gračanica uručeni su ključevi novoizgrađenih kuća čiju je izgradnju finansiralo tzv. kosovsko Ministarstvo za povratak.

ЈОШ СЕДАМ КУЋА СПРЕМНО НА УСЕЉЕЊЕ: Повратници на Косову и Метохији добијају домове

Foto: D.Z.

Naime, kako navode iz ovog Ministarsta, porodice kojima su sagrađene kuće dobiće i podsticajna sredstva u cilju samozapošljavanja i stvaranja sopstvenih prihoda za život.

-Svaka uspešno završena priča je dopunski motiv za mene lično i za instituciju koju vodim da se snažnije borimo da ovako zadovoljnih porodica ima što više. Porodicama za čije je kuće izvršen tehnički prijem, želim svu sreću u novim domovima - rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić napominjući da u procesu izgradnje domova za povratnike i interno raseljena lica ovo Ministarstvo ima ogromnu podršku Kancelarije Evropske unije na tzv. Kosovu.

Inače, članovi porodica kojima su kuće izgrađene, ističu da nove kuće za njih znače sigurnost i uverenje da je bolje vreme pred njima, jer su neki od njih godinama unazad živeli u starim i oronulim kućama, sa više članova u samo jednoj prostoriji. Mladom bračnom paru Đorđević sa malim detetom nova kuća znači izvesniju budućnost, a pored zahvalnosti za novi dom Đorđevići ističu da sada mogu da planiraju i proširenje svoje porodice.

Zahvalnost nije izostala i od ostalih porodica kojima su kuće sagrađene a koji napominju da Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Dalibor Jevtić lično dosta pomažu raseljenima kao i da nastoje da im obezbede pristojnije uslove za život.

Današnjem (jučerašnjem) tehničkom prijemu kuća, pored zvaničnika Ministarstva za zajednice i povratak, prisustvvovali su i predstavnici opštinskih vlasti kao i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je partner u realizaciji projekta u sklopu kojeg su pomenute kuće izgrađene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas