SIMPTOMI KORONE KOD DECE: Neke tegobe su izraženije, ako primetite ove znake - obavezno se javite lekaru!

Novosti online

07. 10. 2020. u 00:28

POVIŠENA telesna temperatura i suv kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, među najčešćim su simptomima korona virusa.

СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ: Неке тегобе су израженије, ако приметите ове знаке - обавезно се јавите лекару!

Foto: Depositphotos

Ali, to nisu jedini znaci infekcije korona virusom – ekstreman umor, gubitak daha, gubitak apetita, promene na stopalima, osip, pojačano opadanje kose...

Mada se isprva mislilo da deca ne mogu da se zaraze, brojni slučajevi širom sveta dokazali su suprotno... Ono što je makar donekle utešno jeste što se kovid-19 najčešće javlja u blažem obliku kod dece.

Počela je sezona gripa i prehlada, deca su krenula u škole, i mada je za sada situacija u obrazovnim ustanovama pod kontrolom, stručnjaci upozoravaju na važnost pridržavanja epidemioloških mera.

A kako da znate da li je vaše dete "zakačilo" koronu ili je reč o obilnoj prehladi?

Grupa naučnika koju vode stručnjaci Instituta za zdravlje dece pri dečjoj bolnici Great Ormond Street iz Londona, pratila je stanje 582 zaražene dece starosti od tri do 18 godina iz 25 evropskih zemalja. Na vrhuncu epidemije u aprilu svi su oni bili pozitivni na koronavirus, a četvrtina ih je imala prateće zdravstvene probleme.

Deca su najčešće imala temperaturu - 65 odsto, infekciju gornjih disanjih puteva - 54 odsto, upalu pluća - 25 odsto i gastrointestinalne simptome - 22 odsto. Oko 16 odsto dece, testirane jer su ostvarila kontakt sa zaraženom osobom, nije pokazivalo nikakve simptome.

Foto: Depositphotos

Druga studija sprovedena u Belfastu, u kojoj je učestvovalo oko 900 dece starosti do 15 godina, a od kojih nijedno nije bilo u stanju koje bi zahtevalo hospitalizaciju, sugeriše da su dijareaja i povraćanje najizraženiji simptomi.

"U našoj grupi dijareja i povraćanje bili su izraženiji od, recimo, kašlja ili čak poremećaja mirisa i ukusa. Ako zapravo želite da dijagnostikujete infekciju kod dece, morate da počnete da tražite dijareju i povraćanje, a ne samo respriratorne simptome", smatra jedan od autora studije Tom Voterfild.

On je naglasio da je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na osnovu tri postojeća simptoma oko 76 odsto, dok bi dodavanjem gastrointestinalnih tegoba na listu simptoma virus bio potvrđen u 97 odsto slučajeva.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...