NOVA STUDIJA OTKRIVA: Zašto su deca otpornija na koronu nego odrasli

Novosti online

30. 09. 2020. u 09:12

PODACI pokazuju da deca u načelu obolevaju od blažeg oblika kovida-19 nego odrasli, a nova studija objašnjava zašto.

НОВА СТУДИЈА ОТКРИВА: Зашто су деца отпорнија на корону него одрасли

Foto: AP

U istraživanju, objavljenom u časopisu “Science Translational Medicine”, analiziran je imuni odgovor 65 dece i 60 odraslih osoba obolelih od kovida-19 u njujorškim bolnicama. Naučnici su posmatrali uzorke njihove krvi i ćelija i otkrili da kod dece bolest kraće traje, da je ređe potrebno priključivanje na aparate za disanje i da je stopa smrtnosti niža nego kod odraslih.

Studija je pokazala da deca proizvode veće količine dva molekula imunološkog sistema, tzv. citokine: interleukin 17-A (IL-17A), koji podstiče reakciju imuniteta u ranoj fazi infekcije, i interferon gama (IFN-y), koji sprečava virus da se razmnožava. Što je pacijent mlađi, to je viši nivo IL-17A i IFN-y, pokazuje studija.

- Ovo navodi na zaključak da IL-17A i IFN-y odnosno ćelije koje ih proizvode doprinose imunolškoj zaštiti, naročito od plućnih bolesti – kaže za "Jahu lajf" koautor studije dr Betsi. C. Herold, šef Katedre za pedijatrijsku infektologiju Medicinskog fakulteta “Albert Ajnštajn”.

- Studija pokazuje da jačanje prirodnog imuniteta u ranoj fazi bolesti može biti korisno – dodaje ona.

-Prema tome, deca obolevaju i mogu da dobiju težak oblik bolesti, ali se uglavnom uspešnije izbore s virusom-kaže Herold.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!