ZAŠTO GORI VODA IZ ČESME KOD ZRENJANINA? Snimak "zapalio" celu Srbiju, evo odgovora nadležnih (VIDEO)

B.Grujić

06. 10. 2020. u 20:03

PLAMEN iz upaljača zapalio je vodu iz česme u domovima žitelja Stajićeva, banatske varošice nedaleko od Zrenjanina.

ЗАШТО ГОРИ ВОДА ИЗ ЧЕСМЕ КОД ЗРЕЊАНИНА? Снимак запалио целу Србију, ево одговора надлежних (ВИДЕО)

Foto Fejsbuk

Voda koja gori "zapalila" je društvene mreže, ali ne i odgovorne u tamošnjem "Vodovodu", gde ističu da je to uobičajeno za ravničarsko područje Banata jer je odvajkada u vodi iz bunara bilo metana.

- Nije ovo senzacionalan i jedinstven slučaj, dešavalo se i ranije u Tomaševcu, Belom Blatu i još nekim selima. Metana iz zemlje, jednostavno, ima u cevima i zbog toga se prave vodotornjevi - kažu stručnjaci "Vodovoda" nezvanično, uz opasku da nisu ovlašćeni da se zvanično oglašavaju.

Foto Fejsbuk

Zrenjaninac Zdravko Milankov, koji je nedavno kupio kuću u Stajićevu, probao je, za njega frapantan i neobičan eksperiment - da upaljačem zapali vodu u kupatilu. Kada mu je to pošlo za rukom, uverio se u istinitost priča koje već izvesno vreme kruže selom, da u vodi iz slavina teče voda sa lako zapaljivim sastojkom - metanom. Taj snimak podelio je na društvenim mrežama.

- Već dugo kruži priča u ovom selu, odakle je moja devojka i gde sam kupio kuću, da je voda obogaćena čudnom tekućinom, koja ima ukus gasa, a zapaljiva je - priča Zdravko. - Sad verujem u priče da su se u selu dve mašine zapalile i da je žena zbog opekotina, završila u bolnici nakon što je pokušala da popravi veš-mašinu. Varnica je došla u kontakt sa vodom i zapalila se. Malo sam uplašen i zato sam odlučio da snimak podelim.

Meštani Stajićeva koriste vodu za piće i dosad nije bilo problema. Nikakvih zvaničnih zabrana korišćenja vode za piće nije bilo. Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži veći broj različitih gasova, među kojima je i metan, koji je zapaljiv. Kada ga ima u većim količinama, može izazvati i eksploziju, što se ranije i dešavalo na ovom području, a sada ih kako tvrde u "Vodovodu", nema.

Problem prisustva metana, kažu u saopštenju JKP "Vodovod i kanalizacija", postoji od kada i sistem vodosnabdevanja u naseljenim mestima južno od Zrenjanina. Objašnjavaju da se ovaj problem rešava izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, a kada se metan nađe u vodi, potrebno je redovno vetriti prostorije, jer je ovaj gas lakši od vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri