ZA DAN VIŠE OD 100 PRIJAVA: Zbog korone "otkucavaju" frizere, ali ne i žurke

J. Ž. S. - B. R.

02. 09. 2020. u 21:13

PRODAVCI ne nose maske, u radnje puštaju mušterije koje su takođe bez zaštite, higijena u frizerskim salonima nije u skladu sa propisanim merama, nema dezobarijera, ni dezinfekcionih sredstava.

ЗА ДАН ВИШЕ ОД 100 ПРИЈАВА: Због короне откуцавају фризере, али не и журке

Foto: ATA images

To su najčešće primedbe građana koje su u toku prvog dana stigle na novi dežurni telefon Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS). Samo za jedan dan, posle poziva Kriznog štaba građanima da inspekcijama prijave nepoštovanje epidemioloških mera, telefon je zazvonio stotinu puta, sa više od stotinu prijava republičkoj inspekciji.

Kako naglašavaju u MDULS, građani su se žalili i na veći broj okupljenih u zatvorenom prostoru, nepoštovanje socijalne distance i nenošenje zaštitne opreme, na osnovu čega će nadležne inspekcije hitno postupiti.

- Najviše primedaba bilo je na rad sanitarne inspekcije, 20 predmeta, zatim sedam za inspekciju rada, a manje od polovine odnosilo se na nadležnost lokalnih inspekcija. Osim prijava zbog nepoštovanja preventivnih mera, građani su se obraćali kontakt-centru i kako bi dobili informacije i pravnu pomoć - ističu u MDULS.

Kontakt-centar je jedinstven za sve 44 inspekcije, gde građani i privreda mogu da izjave sumnju u eventualnu zakonitost ili usklađenost sa pojedinim obavezujućim propisima. Operateri centra i analitičari predstavku obrađuju i prosleđuju nadležnoj inspekciji. Svi oni koji su uočili nepoštovanje preventivnih mera mogu to da prijave posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/63-50-322. Članovi kriznog štaba pozvali su građane da svaku nepravilnost, posebno organizovanje masovnih proslava i žurki, prijave na ovaj broj, kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

Uglavnom se žale na lošu higijenu, i to što zaposleni ne nose maske

Inače, se broj zaraženih prošle nedelje smanjivao, od početka ove sedmice opet raste. Takozvani "Konov koeficijent" je ponovo premašio jedan, jer jer smo na 8.752 testiranih za 24 sata, imali 99 pozitivnih. Dva druga epidemiološka kriterijuma: broj umrlih i pacijenata na respiratorima su u povoljnijem silaznom trendu, jer je za dan premino jedan oboleli od kovida, dok je broj pacijenata na mehaničkoj ventilaciji pao na 39, što je za devet manje nego dan ranije.

Iako broj pozitivnih raste, epidemiolozi ne očekuju da će biti velikog povećanja bar do pred kraj ovog meseca, ali samo ako se održi disciplina u sprovođenju mera.

Broj pregleda zbog sumnje na kovid 19 znatno je smanjen, pa je u beogradskim kovid-ambulantama za 24 sata pregledano 1.029 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)