Novosti prve ušle u Kineski kulturni centar: Tamo gde je NATO 1999. ubijao niče velelepna građevina (FOTO)

Šćepan MAROVIĆ

28. 08. 2020. u 08:53

NA mestu gde su NATO agresori 7. maja 1999. godine bombama usmrtili tri kineska novinara i ranili još dvadeset ljudi, niče velelepni Kineski kulturni centar, pravi pokazatelj često isticanog čeličnog prijateljstva dveju zemalja.

Новости прве ушле у Кинески културни центар: Тамо где је НАТО 1999. убијао ниче велелепна грађевина (ФОТО)

Foto: K. Mihajlović

Ugao ulica Trešnjinog cveta i Konfučijeve na Novom Beogradu, dom impozantne građevine od 32.300 kvadrata, biće nezaobilazna ruta turistima iz najmnogoljudnije zemlje sveta, ali i našim ljudima koji žele da nauče nešto više o kulturi i umetnosti azijske države.

Reporteri "Novosti" imali su jedinstvenu priliku da obiđu unutrašnjost višespratnice čiji će radovi, bar oni koji su u domenu kompanije Shandong hi-speed group kao finansijera, okvirno biti završeni oko 1. oktobra. Stavljanje u funkciju kompletne zgrade, kao i otvaranje najsavremenijeg kineskog restorana u Srbiji, pravog raja za gurmane i dalje je neizvesno zbog pandemije virusa korona.

Prizemlje, prvi i polovinu drugog sprata zaposeće kulturni sadržaji, dok će se na trećem prostirati hotelski deo sa 40 soba. Ostale četiri etaže biće kancelarijski prostor, od kojih je sedma već kompletno izdata.

- U prizemlju će se nalaziti veliki info-pult, gde će se svi građani Srbije kompletno informisati o turističkoj ponudi naše zemlje - kaže, za "Novosti", direktor Shandong hi-speed group za područje Srbije Žang Jančao. - Ovo će vrlo brzo postati značajno mesto za susret kultura dveju država, pošto će u multifunkcionalnoj dvorani biti održavani skupovi, kongresi, sastanci, neke manje predstave ili događaji poučnog karaktera, a kapacitet će biti do 250 ljudi. Takođe, u velikoj izložbenoj sali majstori slikarstva iz Kine izlagaće svoja ostvarenja, a istovremeno mogu da se organizuju prezentacije i predavanja sa manjim krugom ljudi. Posle razgledanja posetioci će stepenicama moći da izađu na veliku terasu budućeg restorana i uživaju u fantastičnom pogledu koji se sa nje pruža, a izložbe će biti moguće pratiti i iz njegove unutrašnjosti.

Koliko je projektant ovog objekta razmišljao o svakom detalju, govori podatak da će se iz svake veće prostorije izlaziti na nekoliko sporednih vrata, kako bi protok prolaska posetilaca bio brži. Učionice u kojima će deca iz naše zemlje moći da uče kinesko tradicionalno slikarstvo i umetnost, sviranje muzičkih instrumenata, plesove i balet biće na prizemlju i prvom spratu, kao i jezici, borilačke veštine i kulinarski specijaliteti koji će se moći savladati uz prisustvo kineskih gastronomskih majstora.

JELO ZA OKRUGLIM STOLOVIMA

PORED terase od 700 kvadrata i unutrašnje velike sale, predviđene su još tri manje za ručavanje. Pošto Kinezi vole da jedu za velikim okruglim stolovima, to će im sada biti omogućeno, ali i svim ljudima koji žele da isprobaju taj koncept. Restoran je već dat u zakup ljudima iz Kine, ali će pandemija virusa korona sigurno odložiti njegovo otvaranje.

Stepenice koje se nalaze desno od glavnog ulaza su smisleno projektovane da u ovako velikom atrijumu prikažu svu veličanstvenost projekta vrednog oko 45 miliona evra. Hodnici će biti svojevrsni koridori i oni će dočarati veličinu ovog grandioznog objekta, na čijim zidovima će se naći tradicionalne fotografije iz nama daleke zemlje. Jedini Kineski kulturni centar na Balkanu i najveći u Evropi imaće svoju biblioteku sa brojnim delima ondašnjih književnika, ali i kutak za mališane i njihovu razonodu.

Ono što najviše fascinira prolaznike jeste, malo je reći, neobična fasada. Kako ističe naš domaćin, prva takve vrste u Srbiji.

- Fasada je napravljena dvoslojno, unutrašnjost je u staklu, a na spoljašnjosti beton od UHPC materijala - ističe Jančao. - Ideja projektanta je bila da se na zgradi vidi klasična kineska slika, odnosno obrisi planine i vode. Gradnja ovog tipa donela nam je poprilično poteškoća, a materijal kog ovde nema nabavljen je u Turskoj. Sistem konstrukcije morao je biti izuzetno bezbedan, a prostor između betona i stakla od 60 centimetara je izolacioni i on će svoje pravo dejstvo pokazati u zimskom periodu, kada će se moći uštedeti dosta energenata. Sa potpunom sigurnošću tvrdim da je projekat uključio trud, znoj i znanje građevinara iz Srbije i Kine, što pokazuje uzajamno korisnu saradnju naših zemalja.

SPOMEN-PLOČE NA NOVOM MESTU

NOVO mesto spomen-ploče koja se nalazila na mestu bivše ambasade Republike Kine je izliveno i ona će za mesec i po biti vraćena. Osim toga, spomen-ploča koju je postavio grad Beograd i koja se sada nalazi na trotoaru, takođe će biti premeštena, a postament za nju je već izliven. Spomenik kineskom reformatoru Konfuciju pomeren je nakon početka radova, ali će ubrzo biti vraćen na mnogo reprezentativnije mesto. Domaćini ističu da će baš kod spomen-ploča svaki posetilac moći istiniski da doživi i oseti kinesko-srpsko prijateljstvo.

Pre početka epidemije kovid 19 na gradilištu je svakodnevno bilo prisutno preko 400 radnika, od kojih su dve trećine činili srpski neimari. Sada je taj broj prepolovljen, a zbog njega će možda trpeti i rok za završetak ovog velelepnog zdanja. Na ulazu u objekat svakog jutra se meri temperatura, a obavezno je nošenje zaštitnih maski. Velika podzemna garaža prostiraće se na dve etaže i moći će da primi od 230 do 240 automobila, dok će oko objekta biti mesta za još desetak vozila. Glavni projekat izgradila je Kineska projektantska kuća, a projekat za izvođenje domaća kompanija. Glavni izvođač radova je "Energoprojekt visokogradnja", uz prisustvo nekoliko kineskih podizvođača.

PRODAVNICA SRPSKIH SUVENIRA

ONO što će posebno obradovati sve posetioce je i mogućnost otvaranja srpske prodavnice suvenira, u jednoj od prostorija na drugom spratu.

- Razmišljamo da ovaj deo bude prodavnica srpskih suvenira, s obzirom na istoriju ove lokacije gde se centar nalazi i dve spomen-ploče poginulima. Apsolutno svaki Kinez koji dođe u Srbiju obavezno obiđe ovo mesto. Tako će posetiti i Kineski centar, ući u prodavnicu suvenira i kupiti suvo meso, rakiju, crno vino, med, odnosno ono po čemu je Srbija prepoznatljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega