"PLAVA GROBNICA" OPET KUPALIŠTE: Sramna odluka opštinskih vlasti grčkog ostrva Vido kojom se skrnavi sveto mesto

V.N.

09. 08. 2020. u 22:13

NA ostrvu Vido ponovo su postavljene ležaljke za turiste. Ovog puta nalogodovac je opštinska vlast.

ПЛАВА ГРОБНИЦА ОПЕТ КУПАЛИШТЕ: Срамна одлука општинских власти грчког острва Видо којом се скрнави свето место

Foto arhiva

Ležaljke su postavljene pre tri dana, u okviru akcije čišćenja ostrva, a naložio ju je gradski odbornik Spiros Nerancis.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je njih 2.764.
Veliki broj vojnika upokojen je u moru kod ostrva, u "plavoj grobnici".
Prvi put ležaljke za turiste na ostrvu Vido bile su postavljene pre godinu dana, po nalogu menadžmenta jednog luksuznog hotela, o čemu su pisale "Novosti". Tada su se turisti čak dva meseca kupali i sunčali ispod spomenika i kosturnice srpskim vojnicima. Zahvaljujući Udruženju građana za zaštitu Vida i gradonačelniku Krfa bile su uklonjene.
Posle incidenta bilo je dogovoreno da se postave table na svim mestima na Vidu gde brodovi mogu da pristanu. Na njima je trebalo da bude ispisano, na više jezika, šta se sve dešavalo na ovom ostrvu za vreme Prvog svetskog rata, jer mnogo je njih koji ne znaju šta je "plava grobnica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (15)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina