I NAJMLAĐI DA NOSE MASKU: Nije određena donja starosna granica za zaštitu, ali se preporučuje nošenje

B. R.

21. 07. 2020. u 09:35

ZAŠTITNA maska nije obavezna za malu decu, ali je preporuka epidemiologa da ih i najmlađi nose. Krizni štab nije odredio donju starosnu granicu iznad koje bi maske bile obavezne i za decu, već je samo uputio apel roditeljima da zaštite najmlađe od infekcije virusom korona.

И НАЈМЛАЂИ ДА НОСЕ МАСКУ: Није одређена доња старосна граница за заштиту, али се препоручује ношење

Foto N. Živanović

Pedijatri kažu da deci od četiri ili pet godina čak može da bude i zanimljivo da nose masku, ali da problem može da bude sa mlađima, koji će refleksno skidati masku.

- Preporuka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti je da masku nose deca starija od dve godine - kaže dr Verica Jovanović, direktor "Batuta". - Ipak, nije uvek najbolja preporuka insistiranje da deca nose maske. To je odluka koju roditelji treba da donesu pojedinačno u dogovoru sa pedijatrom. Za vrtiće će biti donete preporuke.

Doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", gde je u ponedeljak bilo 15 dece na lečenju zbog kovida, ipak, apeluje da i deca svih uzrasta treba da nose masku.

- Ne postoji nijedan uzrast koji je bezbedan, svi smo osetljivi na zarazu i zato svi treba i da nosimo masku - kaže dr Ostojić. - Deca najmanjeg uzrasta imaju mnogo blaže simptome virusa, ali tinejdžeri i adolescenti se već polako približavaju udarnoj ciljnoj grupi virusa. Mi sad u klinici imamo i četiri novorođene bebe koje su potpuno dobrog stanja i bez simptoma. Ostavićemo ih na posmatranju dok njihovi testovi na kovid 19 ne budu negativni.

Infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš kaže da svi moraju da nose masku, "nažalost i deca":

- Za najmlađe treba naći odgovarajući maske - kaže dr Pelemiš. - Svakako će im više prijati maske iz domaće radinosti, koje će i po veličini biti prilagođene deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!