SUDOVIMA VIŠE VERUJU ONI KOJI SU IZGUBILI PARNICU: Istraživanje Društva sudija Srbije o stavovima građana o pravosuđu

V. Crnjanski Spasojević

20. 04. 2024. u 10:06

SAMO trećina građana Srbije je "imala posla" sa sudom, pa ipak sliku o sudstvu kreira i onih sedamdeset odsto koji nisu imali nikakvo iskustvo, pokazalo je najnovije istraživanje Društva sudija Srbije.

СУДОВИМА ВИШЕ ВЕРУЈУ ОНИ КОЈИ СУ ИЗГУБИЛИ ПАРНИЦУ: Истраживање Друштва судија Србије о ставовима грађана о правосуђу

FOTO: Arhiva novosti

Zanimljivo je, kako ističu, da od onih koji nisu imali nikakvo iskustvo sa sudstvom, gotovo 40 odsto ima negativan stav o njemu, baš kao što ga ima i 42,85 odsto građana koji su dobili sve ili većinu sudskih postupaka.

Apsurdno je i da bolje mišljenje o pravosuđu imaju oni koji su sve postupke izgubili od onih koji u sudskom postupku nikada nisu ni učestvovali.

Da u sudstvu postoji korupcija, u manjoj ili većoj meri, smatra 79,1 odsto ljudi. Pa opet, oni koji nisu uspeli u sudskim postupcima misle da je korupcija u sudstvu manje prisutna od onih koji su u sudskim postupcima uspeli. Takođe, građani koji navode da su u korupciji uspeli smatraju da je korupcija manje prisutna od onih koji su neuspešno pokušali da podmite sudiju!

- Ne postoji uzročno-posledična veza između iskustva sa sudstvom, uspeha u postupku i koruptivne prakse, s jedne strane, i percepcije korupcije u sudstvu, sa druge - kažu u Društvu sudija. - Iz svega navedenog proizlazi zaključak da je za percepciju o sudstvu od odlučujućeg značaja ono što o sudu u javnosti govore političari, javne ličnosti i mediji.

Takođe, građani su se izjasnili da od sudstva ne očekuju brzu odluku, već da dobar sudija donese dobru odluku (82,7 odsto). Istraživanje je pokazalo i da većina ne poznaje svoja prava u sudskim postupcima, kao ni način funkcionisanja suda, a ni prava i obaveze funkcionera, javnih ličnosti i medija u odnosu prema sudu, ali su i nezainteresovani da saznaju više o tome. Viđenje sudstva prvenstveno se formira na osnovu neformalnih izvora: advokati, sudije, učesnici sudskih postupaka, građani, socijalne mreže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)