GRUHONJIĆ JE SRAMOTA ZA UNIVERZITET: Intelektualci osudili proustaške izjave, čeka se stav etičke komisije zakazane za danas

Lj. Begenišić

02. 04. 2024. u 10:00

ETIČKA komisija Filozofskog fakulteta razmatraće danas zahtev Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu da se odrede prema izjavama profesora Dinka Gruhonjića koje su akademci okvalifikovali kao govor mržnje.

ГРУХОЊИЋ ЈЕ СРАМОТА ЗА УНИВЕРЗИТЕТ: Интелектуалци осудили проусташке изјаве, чека се став етичке комисије заказане за данас

Foto: Medija centar Beograd

Zbog ćutanje uprave Filozofskog fakulteta koja u roku do 27. marta nije odgovorila na njihov zahtev, studenti su četiri dana držali fakultet u blokadi, koja je privremeno prekinuta.

Fakultet je od odblokiran zbog ispitnog roka koji je počeo juče i traje do 10. aprila, a da li će rad fakulteta ponovo biti obustavljen zavisi od odluka etičkih komisija Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu.

Student prorektor novosadskog univerziteta Damjan Vukanjac rekao nam je da će ukoliko komisije ne osude izjave Dinka Gruhonjića i ne okvalifikuju ih kao govor mržnje, studenti ponovo blokirati fakultet.

U međuvremenu je grupa profesora, poslanika i javnih ličnosti objavila protestno pismo zbog "neoustaških" izjava Dinka Gruhonjića. Oni su ocenili i da je srpski univerzitet u stanju duboke moralne krize, jer se sa Gruhonjićem solidarisao niz profesora Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Beogradu, a među njima i oni koji su u javnosti i sami poznati po neoustaškim izjavama, i po tome što zbog delikta mišljenja profesore i studente kažnjavaju proterivanjem sa univerziteta, sudskim progonima i medijskim difamacijama.

Oni navode i da Dinko Gruhonjić nije poznat po bilo kakvim akademskim postignućima i da njegovi antisrpski, otvoreno rasistički stavovi nemaju ničeg zajedničkog sa akademskim diskursom i postupanjem.

- Izražavamo najdublje ogorčenje zbog nedostojnog postupanja dela akademske javnosti koji je proteklih dana stao u odbranu prava Dinka Gruhonjića da neoustaškim izjavama vređa čitav srpski narod, ali i sve pristojne, moralne ljude, nezavisno od nacionalnosti, i sramoteći samu ideju Univerziteta - navodi se u pismu koje je objavio "Pokret za odbranu Kosova i Metohije".

Potpisnici smatraju da Gruhonjićeva rasistička haranga protiv srpskog naroda, baš kao propaganda hrvatskih i muslimanskih ustaša uoči 1941, služi za to da opravda genocid kome su Srbi danas podvrgnuti od strane NATO država i potomaka zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Dodaje se da je, na nezadovoljstvo studenata koji su zbog Gruhonjićevih dugogodišnjih teških uvreda blokirali Filozofski fakultet, uprava ove ustanove odgovorila tako što je u potpunosti stala na stranu Gruhonjića.

Kako profesor vređa Srbe

Potpisnici protestnog pisma naveli su neke od Gruhonjićevih izjava i tekstova.

- On, pored ostalog, piše o tome da živi u "duboko degenerisanom društvu", među "malim primitivnim narodom", s "ljudima čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika" kojima će u budućnosti "noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji", a čija deca žele "samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli". Svako može da na internetu pročita na kakav način Gruhonjić piše o Srbima - podsećaju potpisnici.

- Umesto da sa tim mladim ljudima razgovara i pronađe način da reši krizu uprava je, u borbi protiv sopstvenih studenata, zatražila pomoć policije i stranih ambasada, a u tome ju je podržala i uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu - ističe se u pismu. - Srpski narod, koji je zbog borbe sa ustaškim zlom i nacifašizmom pretrpeo genocid, Gruhonjić optužuje za fašizam i poredi sa ustašama. Može li se zamisliti profesor nekog izraelskog univerziteta koji otvoreno zastupa nacističke stavove i koji za to dobija podršku delova jevrejske akademske zajednice?

Među onima koji su potpisali pismo i osudili izjave Dinka Gruhonjića su i profesori Slobodan Antonić, Miloš Ković, Leon Koen, Ivan Ivić, Jovan Janjić... reditelj Emir Kusturica, akademik Danilo Basta, arhitekta Dragomir Acović, književnik Srđan Volarević, predsednik SNS Crne Gore dr Momčilo Vuksanović, naučni savetnik dr Miša Đurković, prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić...

Međutim, Gruhonjićeve izjave nije osudio niko iz srpske opozicije, a Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda, smatra da je daleko važnije kako je na to reagovala srpska javnost i srpska politička scena.

- Niko iz opozicije nije rekao - ako je to taj "Proglas", ako su to njihovi stavovi, mi se od njih ograđujemo i ne želimo njihovu podršku - naveo je Šapić na Instagram nalogu. - Naša politička scena sada je ogoljena, imamo prilično jasno definisanu prodržavnu i prosrpsku politiku, a s druge strane proustašku politiku koju reprezentuju proglasovci Gruhonjić, Hegediš, Kesić, a koju ne da niko iz opozicije nije osudio, već počinju i da je brane.

Prema Šapićevim rečima, "Marinika Tepić ih otvoreno brani u medijima, dok Miloš Jovanović ne sme treću nedelju da se ogradi od toga".

- Čovek kome su puna usta Kosova, kome su puna usta države Srbije, Ustava, secesionizma koji se dešava u našoj južnoj pokrajini ćuti - ističe Šapić. - Zato ovi beogradski izbori nisu samo lokalni izbori već i izbori na kojima biramo hoćemo li da imamo srpsku vlast i srpskog gradonačelnika ili antisrpsku vlast. Da li ćemo stati u odbranu od ovakvih stavova proustaša ili ćemo ovo jasno osuditi.

Kada je reč o pretnjama Dinku Gruhonjiću, gde deo javnosti pokušava da predstavi kako on u Srbiji nije siguran, Šapić smatra da se Gruhonjiću ništa neće desiti, ali da bi voleo da su ga u Novom Sadu sačekali državni organi, a ne komšije koje mu prete.

- Pitanje je da li ta vrsta govora Dinka Gruhonjića treba da pokrene jednu ozbiljnu raspravu o tome da li su naši zakoni dobri, kada on može tako da priča i nikome ništa - naveo je Šapić. - Onda se ne bi bavili time da su ga komšije u Novom Sadu dočekale sa nekim natpisima, nego bi ga dočekali državni organi i videli da li je on zaista upotrebio govor mržnje. Zamislimo da dođete u Tel Aviv i da pričate, recimo, o Rudolfu Hesu, ozloglašenom SS oficiru, koji stoji iza više od dva miliona ubijenih ljudi u Aušvicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave