NAVIKLI DA NE PLAĆAJU ZA SVOJE ZLOČINE: Četvrt veka od agresije, medicinski dokazano da je epidemija kancera stigla na "krilima" NATO

D. Vujičić

01. 04. 2024. u 09:00

NA NEKI izopačeni način, Nikola de Rivijer, ambasador Francuske pri Ujedinjenim nacijama, bio je u pravu kada je nedavno, odbijajući zahtev da se o bombardovanju 24. marta 1999, odnosno o agresiji na SRJ raspravlja u SB UN, kazao: - Pravdu treba ostaviti sudovima, a istoriju istoričarima.

НАВИКЛИ ДА НЕ ПЛАЋАЈУ ЗА СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Четврт века од агресије, медицински доказано да је епидемија канцера стигла на крилима НАТО

Foto: AP

Zaista, istorija ima svoja sita za prosejavanje istine dok u njoj još od Herodota nije zabeleženo da su sudske odluke donete po pravu jačeg ostale na snazi. Zato mi moramo da tužimo NATO što nas je zasuo smrtonosnom prašinom osiromašenog uranijuma.

Kolektivna "biopsija" našeg naroda pokazuje da je teško otrovan NATO projektilima.

Ovako je na Univerzitetu UNION, na Petoj konferenciji posvećenoj godišnjici NATO agresije, govorio Srđan Aleksić, advokat iz Niša, koji je zajedno sa italijanskim kolegom Anđelom Fljoreom Tartaljom obrazlagao iskustva iz tridesetak tužbi koje su srpski građani, bivši vojnici i civili podneli pred srpskim sudovima protiv Alijanse. Predstavljajući korpus dokaza protiv NATO, Aleksić je apostrofirao medicinsku dokumentaciju iz sertifikovane bio-laboratorije iz Torina koja preko nano-tehnologije i na osnovu bioloških tragova iz krvi, pokazuje zasićenje organizama česticama uranijuma kod svih njegovih klijenata. Prosečan "srpski tužilac" ima u krvi oko 500 puta više tih čestica nego što se smatra normalnim.

FOTO: Privatna arhiva

Dodaje i da je svakom oštećenom, odnosno obolelom, dijagnostikovan višak teških metala u organizmu i to najmanje 21 vrste. Prema advokatu, "medicinski dokazi vrište do neba" i objašnjavaju zašto u Srbiji ima 800 odsto više malignih bolesti nego u zemljama sličnim našoj po veličini, u odnosu na 1995.

Dokazi za srpske sudove izvode se u torinskoj laboratoriji po istom medicinskom principu na osnovu kojih Tartalja tuži i redom dobija odštete za oko 7.000 italijanskih vojnika. Za oko 300.000 evra i mi u Srbiji mogli bismo da imamo istu referentnu laboratoriju.

Energični italijanski advokat Tartalja u razgovoru za "Novosti" tvrdi da je pred medicinskim dokazima o štetnosti projektila od uranijuma - NATO na kolenima. Na početku razgovora podseća da je 23 godine u procesima zastupanja italijanskih vojnika i da je sa svojim klijentima prošao pravu pravosudnu golgotu pred sudovima na Apeninima. Tartalja objašnjava da ni sudijama koje su donele zasad preko 400 presuda u korist njegovih klijenata (a on nije sam koji zastupa obolele vojnike) nije svejedno da presuđuju protiv "NATO hidre".

- Pravosudni put u procesu za obeštećenje zbog obolevanja od najtežih bolesti uzrokovanih zabranjenim uranijumskim projektilima, u Italiji započinje tužbom protiv sopstvene zemlje i protiv NATO čiji je zemlja član. Dobijene presude u nadležnim italijanskim sudovima o krivici i obavezi NATO da plati na početku su po žalbama slate u više sudove, pa potom na kasacione, i tu su žalbe padale. U sledećem koraku, država Italija je plaćala sume koje idu od 30.000 evra naviše svojim vojnicima - objašnjava Tartalja i ukazuje na specifičan srpski slučaj.

FOTO: Privatna arhiva

Dodaje da je cinično očekivati da država Srbija plaća odštetu svojim vojnicima iz svog budžeta, jer bi to de fakto značilo da odštetu isplate građani koje su pretrpeli štetu. Objašnjava da se od države Srbije očekuje da na osnovu novih materijalnih dokaza obnovi tužbu protiv NATO da plati za učinjeno srpskim građanima.

Advokat Aleksić čije su tužbe pred našim sudovima navodi da se krajem godine očekuju suđenja u Beogradu, a potom i u Nišu:

- U pitanju je i politički proces, tim pre jer su tužene zemlje kroz istoriju navikle da ne plaćaju za svoje zločine na Balkanu. Uspeli su to posle Prvog svetskog rata, zatim i posle Drugog nagodbama sa tadašnjim vlastima. Ovog puta to im se ne sme dozvoliti, jer su očigledno naučili pogrešnu lekciju o nekažnjivosti sopstvenih zločina nad Srbima u 20. veku.

Odštetu građanima moraju da plate članice koje su nas gađale, ne srpska država

Otkriva zatim da su nakon pokrenutih postupaka pred srpskim sudovima zavladale panika i zbunjenost u ambasadama moćnih zemalja NATO u Beogradu. Prema njegovim neformalnim izvorima, predstavnici NATO država obilazili su ministre i državne sekretare u srpskoj vladi da "opipaju puls":

- Njihov je argument da je 2005. Srbija potpisala ugovor sa NATO prema kojem se daje imunitet njihovim pripadnicima na teritoriji naše zemlje. Vuk Drašković je stavio potpis na ovaj papir, ali bez obzira na njegovo postojanje, ne postoji zakon koji bi važio retroaktivno, niti krivica ratnog zločina prema važećem pravu ne zastareva.

Kolektivna "biopsija" našeg naroda pokazuje da je teško otrovan NATO projektilima

- Činjenica je da nam je Alijansa od 19 zemalja koje su učestvovale u bombardovanju zagadila i zemlju i vodu. Oko 30.000 Srba godišnje oboleva od kancera, a polovina njih umre od posledica teških oboljenja i to ne sme da se gura pod tepih. Radijacija je kod nas mnogo puta veća nego u Hirošimi i Nagasakiju i tako će biti milijardama godina - svedoči Aleksić, pokazujući Tartaljinu i njegovu knjigu "Kancer projektili". - Tu je sve napisano, to je strašna istina sa kime smo 1999. imali posla.

Dovoljno i šest meseci

ADVOKAT Tartalja (na slici) objašnjava da su italijanski vojnici u Bosni i na KiM služili samo šest meseci, a da su bili zahvaćeni epidemijom kancera ubrzo nakon toga.

- Ne znam šta da vam kažem, svi ste u opasnosti. Nano-čestice iz bioloških tragova vaših građana govore da je sve ovo baš ozbiljno. I država Srbija zato mora da bude ozbiljna u svom zahtevu za obeštećenja.

Sada niški advokat, Aleksić je rodom sa Kosova i Metohije. Tamo je bio i za vreme bombardovanja. Priznaje da strahuje za zdravlje svoje porodice, dece, pre svega i za ljude oko sebe koji nisu svesni šta nam se dogodilo 1999.

FOTO: Privatna arhiva

- Strah je jedno, a pravo da živimo kao ljudi dato nam je od Boga, rođenjem. Znam da nas NATO zastrašuje navodnom činjenicom kako Brisel preti da će uvesti sankcije ako ih tužimo, ali tu ne smemo da imamo dilemu. Moramo da nastavimo sa borbom da živimo, pravda i dokazi da su nad našom zemljom napravili ekocid postoje i moramo da tražimo pravdu. 

Šok iz Kneza Miloša

PRVI biološki uzorci iz Srbije u torinsku laboratoriju otišli su prošle godine i kada su nalazi stigli, usledio je šok, priča nam Srđan Aleksić (na slici).

- Dok se za kancer pukovnika Dragana Stojičića moglo pretpostaviti da je uzrokovan otrovnom uranijumskom prašinom, jer je bio na KiM, nalazi kod Ksenije Tadić iz Ulice kneza Miloša u Beogradu bili su iznenađenje. Navodno, tamo NATO nije koristio ovu municiju, ali njeni nalazi su pokazivali da to nije istina. Nigde nije mrdala iz centra grada, ali živi preko puta zgrade Generalštaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)