EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA: Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi

Tanjug

17. 03. 2024. u 06:58

EPARHIJA Raško-prizrenska poručila je sinoć da se pred 20. godišnjicu martovskog pogroma seća uništavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i poželela da se takvo nasilje nikada ne ponovi.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА: Молимо се Господу да се овакво насиље никада не понови

Foto: Eparhija Raško-prizrenska

- Pred 20. godišnjicu martovskog pogroma 2004. sa bolom se sećamo uništavanja naših svetinja. Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi i da svi ljudi na KiM žive u miru i poštovanju duhovnog i kulturnog nasleđa svih zajednica - navedeno je u objavi Eparhije na društvenoj mreži Iks.

U postu je objavljen i snimak paljenja crkve Svetog Apostola Andreja u Podujevu tokom pogroma. U pogromu koji su Albanci sproveli nad Srbima na KiM 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je 16 Srba, stotine su povređene, 4.000 proterane, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava, manastira i drugih svetinja.

Neposredan povod za sprovođenje pogroma bilo je objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar, u selu Čabra, u srpskoj opštini Zubin Potok, za čiju su smrt albanski mediji okrivili Srbe iz susednog sela Zupče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)