VIRUSI I BAKTERIJE VREBAJU NA SVAKOM KORAKU: Lekar objasnio kada možemo sami sebi pomoći, a kada je obavezno potražiti stručnu pomoć

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 02. 2024. u 14:45

KAŠALj, kijavica, glavobolja, malaksalost, curenje iz nisa, mučnina, samo su neki od simptoma koji se javljaju u ovom periodu godine, kada haraju virusne i bakterijske infekcije.

ВИРУСИ И БАКТЕРИЈЕ ВРЕБАЈУ НА СВАКОМ КОРАКУ: Лекар објаснио када можемо сами себи помоћи, а када је обавезно потражити стручну помоћ

Foto AP

Mnogi, pak, ne žele otići doktoru, pa se leče sami "na svoju ruku", pa tako pored čajeva i vitamina sami sebi daju antibiotike, što je pogrešno. S druge strane, ako se neko ne leči, infekcija se može spustiti do pluća, a tada preti bronitis, a možda i upala pluća.

Hladno vreme, boravak u zatvorenim prostorijama pogoduju širenju virusa, te stručnjaci apeluju da treba provetravati prostorije, a onaj ko ima simptome infekcije, ili da ostane kod kuće, ili je potrebno da nosi zaštitnu masku, kako ne bi širio viruse. Ipak, najbolji savet je, otići lekaru.

Infektolog doc.dr Aleksandar Ranković, u razgovoru za Telegraf.rs otkriva da najveća opasnost od nelečenih infekcija preti hroničnim bolesnicima, i da bi oni trebalo posebno da budu obazrivi.

- Lečenje ne treba sprovoditi samostalno već treba posetiti doktora koji odlučuje o daljem lečenju. Posebno ne treba uključivati antibiotike na svoju ruku što kod nas nije retkost. Najveća opasnost kod nelečenih respiratornih infekcija je upravo kod pacijenata sa komobirditetima. Komplikacije su uglavnom upale pluća, bakterijske superinfekcije, što može dovesti i do težih komplikacija kao što je respiratorna insuficijencija, objašnjava dr Ranković.

Haraju virusi i bakterije

Trenutno su aktuelne respiratorne infekcije uglavnom izazvane virusima influence, parainfluence, respiratorni sincicijalni virus, rino i adeno virusi i kovid u manjoj meri, objašnjava infektolog.

- Ovi virusi su inače zastupljeni u ovo doba godine i nije ništa neuobičajeno. Virus gripa i kovid mogu biti opasni za starije osobe, osobe sa komoorbitetima, odnosno kod svih onih koji imaju oslabljeni imunološki sistem. Apel upravo kod osetljive grupe građana je da se obavezno vakcinišu. Vakcina ima dovoljno. Druge mere prevencije boravak na otvorenom prostoru, zdrava ishrana bogata vitaminima, češće provetravanje prostorija, poručuje dr Ranković.

Kako lekari objašnjavaju, ako je u pitanju blaži oblik infekcije, možete mirovati, uzimati dovoljno tečnosti i vitamina, i sačekati dva ili tri dana. Ukoliko se stanje ne popravlja ili se pogoršava, odmah se treba javiti lekaru. Temperatura do 38 je prihvatljiva, ali samo u slučaju da ne traje dugo. Deca i hronični bolesnici trebalo bi da budu sagledani od strane lekara odmah po pojavi simptoma.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: POSTHUMNO PRIZNANjE: Sestra Arsenija Šoškića primila nagradu Udruženja sportskih novinara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!