NERADNI DANI SU PRED NAMA: Evo ko će i kako raditi za Sretenje

Novosti online

14. 02. 2024. u 12:15

SRETENjE, odnosno Dan državnosti Srbije, državni praznik, praznuje se 15. i 16. februara. Neradni dani "padaju" u četvrtak i petak, što posebno raduje đake, s obzirom na to da će imati mini-raspust koji će trajati do ponedeljka, ali i sve one koji tih dana ne rade, pa će zajedno sa subotom i nedeljom imati lep produženi vikend.

НЕРАДНИ ДАНИ СУ ПРЕД НАМА: Ево ко ће и како радити за Сретење

Foto: P. Milošević

Kakvo će biti radno vreme tržnih centara, prodavnica i svega ostalog kad su neradni dani, tokom Dana državnosti Srbije - Sretenja, saznajte u nastavku teksta.

Caka je u tome što su ove godine tokom državnog praznika neradni četvrtak i petak, 15. i 16. februar, te je idealno za spajanje sa vikendom. Naravno, ako radite u državnoj službi, većini javnih preduzeća, bankama, poštama, školama, vrtićima... Na drugoj strani, oni koji rade kod privatnika teško da će dobiti mini-odmor, već će raditi po uobičajenom radnom vremenu, kao što je slučaj sa skoro svim prodavnicama, supermarketima, tržnim centrima, ugostiteljskim objektima...

Ako nešto treba da završite na opštinskim, gradskim ili republičkim šalterima, baš kao i u bankama ili poštama, sutra vam je poslednji dan da to učinite ili ćete morati da čekate ponedeljak 19. februar!

Na drugoj strani, ne morate da brinete za kupovinu, bilo osnovnih životnih namirnica ili malo veći šoping. Gradski prevoz će u četvrtak i petak funkcionisati po redukovanom, nedeljnom redu vožnje, taksisti će naplaćivati drugu, skuplju tarifu, ali će zato parkiranje u zoniranim delovima grada biti besplatno 15. i 16. februara.

Škole i vrtići

Đaci će od četvrtka biti na četvorodnevnom mini-raspustu, pa će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 19. februara. Ovo se odnosi kako na osnovce, tako i na srednjoškolce, i to u celoj Srbiji.

foto SŠ Lukijan Mušicki

Kada su vrtići u pitanju, oni će biti zatvoreni u četvrtak 15. i petak 16. februara, pa ako morate da radite, bićete prinuđeni da se snalazite sa “baka servisom” ili nekom drugom opcijom.

Radno vreme tržnih centara

Kako saznajemo od beogradskih tržnih centara, tu neće biti izmena tokom prazničnih dana. Svi tržni centri u prestonici radiće uobičajeno 15. i 16. februara, od 10 do 22 sata, a bioskopi i centri zabave i duže, prema uobičajenom radnom vremenu.

Pretpostavlja se da će baš tih dana državnog praznika biti i veće posete jer će ljudi imati više slobodnog vremena. Potpuno uobičajeno radno vreme imaće i bioskopi u tržnim centrima.

Radno vreme supermarketa

Prema navodima iz Sekretarijata za privredu, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku i trgovinsku delatnost na teritoriji grada Beograda moraju da rade tokom ova dva praznična dana. Pravila su ovakva:

- 14. februara – dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, mini-marketi i slično) moraju da rade najmanje od 9 do 18 časova;

- 15. februara (Sretenje, četvrtak) - dežurni prodajni objekti mogu da budu zatvoreni;

- 16. februara - dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 časova.

Međutim, realnost je potpuno drugačija. Kao i prethodnih godina na Dan državnosti, skoro svi supermarketi će imati uobičajeno radno vreme, dakle nema praznovanja!

Radno vreme pijaca

Tokom predstojećeg praznika, 15. i 16. februara, beogradske zelene pijace radiće od 6 do 19 časova, saopštavaju iz Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske pijace”.

D.N.

Beogradski buvljak „Miljakovac” radiće od 8 do 20 časova, pijaca cveća „Krnjača” od 8 do 19 časova, pijaca „Palilula” od 7 do 21 čas. Na pijaci „Dušanovac” prodaja robe iz vozila obavljaće se od 19 do 6 časova.

Garaže i parking-prostori za korisnike i posetioce pijaca tokom praznika radiće po ustaljenom režimu i to: garaža u okviru pijace „Palilula” od 6 do 21 čas, garaža pijace „Zeleni venac” od 6 do 21 čas, parking pijace „Zemun” od 0 do 24 časa, a parking pijace „Dušanovac” od 8 do 19 časova.

Radno vreme apoteka u Beogradu

Državne apoteke, one u sistemu "Apoteka Beograd", ne rade tokom zvaničnih neradnih dana. Međutim, da rade non-stop moraju dežurne apoteke, a u Beogradu to su one u Nemanjinoj 2, Kralja Milana 9, Glavnoj 24 (Zemun), Maršala Tolbuhina 30 i Dr Đorđa Kovačevića 27. Ukoliko dođe do nekih izmena u radu državnih apoteka, to će biti objavljeno na sajtu Apoteka Beograd, pa je najbolje da proverite pre nego što se ka nekoj od njih uputite.

Parking servis

Parkiranje se, kao i do sada, tokom dana državnog praznika Sretenje neće naplaćivati. Dakle, u zoniranim delovima grada moći ćete besplatno da ostavite kola 15. i 16. februara.

D.N.

Tokom predstojećeg praznika, biće zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u ulicama Takovska br. 31, Mileševska br. 51 i Bulevaru Milutina Milankovića br. 134g, saopšteno je iz Parking servisa.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta i kompleks „Međunarodni terminal“, biće neprekidno otvoreni za vreme praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

U subotu se parking plaća

Od subote, 17. februara 2024. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri Korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

Nedeljni red vožnje gradskog prevoza

Tokom dana praznika, odnosno 15. i 16. februara, na svim linijama gradskog prevoza važiće nedeljni red vožnje, što znači manje vozila na ulicama, ali i manje gužve u njima. Ono što je takođe važno da znate to je da će zbog manifestacije "Dan državnosti Srbije – Sretenje", 15. februara od 17 do 21 čas doći do promena u radu linija javnog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Taksi usluge skuplje tokom prazničnih dana

Ukoliko u četvrtak i petak odlučite da se vozite taksijem, skuplje ćete platiti vožnju. Naime, tarifa će biti praznična, odnosno - nedeljna, tj. skuplja.

To znači da ćete više novca iz džepa morati da izdvojite ukoliko sednete u taksi vozilo u periodu od srede u 22 sata (kada kreće noćna, skuplja tarifa), pa sve do subote u 6.00 ujutru.

Ova druga tarifa neće važiti u subotu preko dana, ali u nedelju, kao i inače, ponovo stupa na snagu.

Ovo su tarife:

- Start u sve tri tarife košta 270 dinara

- vožnja po kilometru košta 96 dinara u prvoj (radni dani i subota od 6.00 do 22.00)
- 125 u drugoj (22.00-6.00, praznicima i nedeljom)
- 192 dinara u trećoj tarifi (van gradskog područja)
- Čekanje po času taksisti naplaćuju 1.200 dinara

Radiće 73 dežurne pošte širom Srbije

U četvrtak i petak 15. i 16. februara radiće 73 dežurne pošte u Beogradu i svim većim gradovima i turističkim centrima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Oba dana praznika, beogradska Glavna pošta u Takovskoj 2, pošte na graničnim prelazima Batrovci, Šid, Sremska Rača, Čukarka i Horgoš, i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak radiće neprekidno. Pošta na graničnom prelazu Gradina dežuraće od 7 do 18.30 časova.

(Blic)

BONUS VIDEO: TAMARA DEO JETRE DALA KOLEGI: Žiri "Večernjih novosti" izabrao dobitnike plaketa za 2023.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024