ŽENE U NAUCI IMAJU VELIKU ULOGU: Ministarka nauke Jelena Begović govorila u Generalnoj skupštini UN

Lj.B.

09. 02. 2024. u 12:19

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović održala je uvodno obraćanje u okviru 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i poručila da se žene lideri ističu u stvaranju i jačanju međunarodnih partnerstava, koja se protežu izvan geopolitičkih granica.

ЖЕНЕ У НАУЦИ ИМАЈУ ВЕЛИКУ УЛОГУ: Министарка науке Јелена Беговић говорила у Генералној скупштини УН

Foto: Ministarstvo

Ministarka je na panelu "Žene u nauci u usponu: liderstvo u biznisu i ekonomiji" povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci koji se obeležava 11. februara, govorila o vodećoj ulozi žena u nauci i istakla da u samom srcu diplomatskih odnosa leži transformaciona moć saradnje.

"Žene lideri se ističu u stvaranju i jačanju međunarodnih partnerstava, koja se protežu izvan geopolitičkih granica kako bi podstakle veze koje doprinose globalnom napretku. Jedan od najznačajnijih efekata vodeće uloge žena u nauci je inspiracija i motivacija koje pružaju budućim generacijama", rekla je Begovićeva.

Begovićeva se u obraćanju osvrnula na svoj lični razvojni put tokom koga je, kako je rekla, posle 24-godišnje karijere u nauci prešla u oblast politike i međunarodnih odnosa.

"Iako na prvi pogled izgledaju nespojive, shvatila sam da se sve svodi na viziju i strast", rekla je ministarka. - "Priznajem da su postojali izazovi sa kojima sam se suočavala kao žena u svojoj karijeri, međutim, nikada ih nisam smatrala nepremostivim preprekama. Odrasla u porodici gde su žene generacijama išle za svojim karijerama, i u društvu gde je rodna ravnopravnost bila izraženija, krenula sam hrabro napred sa odlučnošću i otpornošću. Pratila sam svoju strast za istraživanjem, od snova da budem arheolog do postizanja statusa molekularnog biologa, i nakon 15 godina istraživanja u laboratoriji, na kraju sam vodila jedan prestižni institut u mojoj zemlji.

Na skupštini je govorio i princ Adnan el Hašemajt koji je istakao da veoma cene činjenicu da Srbija prati nauku i tehnologiju, kao i jednakost u obrazovanju i unapređenju žena i devojaka u nauci, a da je najvažniji izazov koji su uočili širom sveta primena ovih ideja i programa.

Rekao je da mnogi programi o kojima raspravljaju u Ujedinjenim nacijama u kontekstu razvoja mladih devojaka u obrazovanju i nauci, zapravo se i ne sprovode na način na koji bi doprineli razvoju devojaka u ovoj oblasti, i koji bi im pružili mogućnosti da one sebe sagledaju kao buduće liderke.

Poseban osvrt je bio na prirodnim naukama i na inženjerskim naukama, rekla je Begovićeva, a vodila se jedna vrlo živa diskusija povodom toga kako motivisati mlade devojke da se okrenu STEM-u, odnosno prirodnim naukama, inženjerstvu i matematici kao njihovim karijerama.

"Slušajući žene iz celog sveta koje su bile prisutne na ovakvoj konferenciji, nismo ni svesni koliko smo ponekada u prednosti u odnosu na ostale jer imamo visok procenat žena koje se odlučuju da upišu ove oblasti, koji iznosi čak 47 odsto. Naše devojčice imaju slobodu izbora da studiraju ono što žele i imaju snagu da prepoznaju da jeste budućnost u nauci", zaključila je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE SE ČINI KAKO BI SE ŠTO PRE LOKALIZOVAO POŽAR: Ministarka Vujović obišla deponiju Duboko kod Užica na kojoj plamen bukti od petka (FOTO