OBELEŽEN DAN KPU: Dobre policije nema bez ispravnih i spremnih službenika

Z.U.

08. 02. 2024. u 14:55

SVEČANOST povodom Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta održana u prostorijama ove obrazovne ustanove.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН КПУ:  Добре полиције нема без исправних и спремних службеника

Foto: D. Goll

 - Današnja svečanost kojom obeležavamo Dan Kriminalističko-policijskog univerziteta je od velike, suštinske važnosti, ne samo za naš univerzitet i naše Ministarstvo, već i za našu policijsku profesiju. Dobre policije nema bez ispravnih i spremnih činovnika, a da bi se oni imali, treba ustanoviti stalnu policijsku školu za činovničke kandidate koja će imati za cilj da ih obuči i formira za službu. Ove reči Dušana Alimpića, policijskog funkcionera s početka 20. veka, nosile su u sebi savremeno značenje i vizionarsko promišljanje. Tragom ovih promisli Rudolf Arčibald Rajs je na današnji dan daleke 1922. godine, na osnovu posebne uredbe ministra unutrašnjih poslova, osnovao prvu policijsku školu - rekao je državni sekretar MUP dr Željko Brkić, čestitajući praznik studentima i nastavnom osoblju u svoje i ime ministra Bratislava Gašića.

Kako je dodao, o uspehu ove škole najbolje govori podatak da su se svršeni polaznici u praksi pokazali kao najbolji islednici:

- Čak su postojale ideje da Rajsova policijska škola bude odeljenje Pravnog fakulteta u Beogradu. Ona to nije postala jer je kasnije prerasla u centralnu policijsku školu u Zemunu, ali jeste postala kamen-temeljac na kojem su potonje generacije više od jednog veka vredno i pregalačkim naporima gradile ustanove policijskog školstva, čiji je Kriminalističko-policijski univerzitet dostojan pravni sledbenik.

Brkić je naglasio da dostojanstvo univerziteta, pored izvanrednih profesora, grade i čuvaju brojne generacije svršenih studenata koje zahvaljujući stečenom znanju i profesionalnom vaspitanju danas zasluženo obavljaju najodgovornije funkcije, nose generalske epolete, izvršavaju najsloženije i najteže zadatke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je po ostvarenim rezultatima u samom vrhu evropskih i svetskih policija :

- U protekloj godini, KPU je zahvaljujući podršci ministra Bratislava Gašića, donošenjem pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i pravilnika o platama, posle niza godina normativno uredio svoju organizaciju, rešio statusno pitanje zaposlenih i započeo pripreme na izgradnji Centra za informacionu bezbednost.  Podrška MUP u zajedničkoj brizi o podmlatku policijske profesije nikada neće izostati. Nastavićemo da u kontinuitetu unapređujemo studijske programe i da ih usaglašavamo sa funkcionalnim i kadrovskim potrebama MUP, jer samo na taj način činimo dobro za našu profesiju.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta profesor dr Zoran Đurđević rekao je da se ove godine obeležava 10 godina od formiranja KPU:

- Jedino ulaganjem u obrazovanje i jačanjem veze nauke i prakse možemo se suprotstaviti sve većim bezbednosnim izazovima. KPU kontinuirano radi na unapređenju svog rada. Zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa Ministarstvom postigli smo značajne rezultate u segmentu našeg rada. Smatramo da uslovi studiranja direktno utiču na kvalitet nastave, tako da smo prethodnih godina radili na unapređenju uslova rada univerziteta.

Obraćajući se posebno diplomiranim studentima, rektor im je poručio da budu

časni pripadnici policijske profesije, ponos svojih porodica, KPU i MUP-a.

Sara Rethas, student generacije 2022/23. na KPU, poručila je da je velika čast i ponos biti jedan od najboljih studenata na ovom univerzitetu i istakla da su njene kolege i ona spremni da pravedno i časno stupe u redove MUP, kako bi odgovornim i posvećenim radom doprineli stvaranju bezbedne zajednice.

Državni sekretar MUP-a dr Danilo Stevandić prethodno je položio venac na spomenik Rudolfu Arčibaldu Rajsu na Topčiderskom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)