U MISIJI UBLAŽAVANJA PATNJE: Svečanim programom obeleženo 148 godina postojanja i rada Crvenog krsta

V. N.

07. 02. 2024. u 05:00

CRVENI Krst Srbije obeležio je juče 148 godi­na osnivanja i rada, što ga čini jednom od najstari­jih takvih ogranizacija u svetu.

У МИСИЈИ УБЛАЖАВАЊА ПАТЊЕ: Свечаним програмом обележено 148 година постојања и рада Црвеног крста

Predstavnici SPC, Vlade, Vojske Srbije na svečanoj akademiji, Foto Tanjug

Svečanosti u Muze­ju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, prisustvovali su predsednik Crvenog kr­sta Dragan Radovanović, partijarh srpski Porfi­rije, ministarka zdravlja Danica Grujičić, mini­star za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pita­nja Nikola Selaković...

Dragan Radovanović rekao je da je Crveni krst Srbije osnovan među pr­vih 15 nacionalnih dru­štava u svetu, što ga či­ni jednim od najstarijih članova u porodici orga­nizacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca:

- Naša mreža nam omo­gućava da dođemo do sva­kog stanovnika kome je potrebna pomoć.

Imamo 37.000 volontera stalno i 32.000 povremeno. Samo u prošloj godini u aktiv­nostima je bilo obuhvaće­no 1,03 miliona građana, a distribuirano je 4.720 tona pomoći.

Patrijarh Porfirije rekao je da je neraskidiva veza krsta i hrišćanstva i da je Hristovo raspeće pokazatelj ljubavi prema narodu, ali i spasenje za njega.

- Krst predstavlja uvertiru za vaskresenje, za bolje. Krst je simbol spasenja. Jaka je veza kr­sta i humanosti, a snaga misije ove organizacije je požrtvovanost. Naša saradnja je od osnivanja do danas plodotvorna. Ljubav prema čoveku i humanost prema drugima veoma je važna i to smo mi kroz prethodnih 148 godina pokazali. Kako je i slogan ovogodišnjeg obeležavanja - "Darujem sa radošću, a radost da­rivanja je moja nagrada"- naglasio je patrijarh.

Ministar za rad, zapo­šljanje, socijalna pitanja Nikola Selaković pod­setio je da je Srbija svoj Crveni krst formirala pre Grčke, Rumunije, i da je u tome učestvovalo celo društvo.

- Budite ponosni na svoja dostignuća, a mi smo ponosni na part­nerstvo sa vama- rekla je šefica regionalne delegacije MKCK Jelena Stijačić i podsetila da je ova organizacija naj­veća humanitarna orga­nizacija na svetu čija je misija da ublaži ljudsku patnju, da zaštiti ljudski život i zdravlje pojedin­ca, pogotovo u oružanim sukobima.

Milosrđe i empatija na delu

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić rekla je da se sada suočavamo po ko zna koji put sa ratovima i onim što oni donose, a to su žrtve:

- Kroz različite simbole se pokazuje milosrđe i empatija. Crveni krst je taj pokušaj čovečanstva i vrlo je važan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)